SCB: S överlägset störst bland väljare med utländsk bakgrund – SD ökar mest

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 dec 2019 2019-12-11
E-post 3875

S är största parti bland väljare med utländsk bakgrund enligt SCB. S får 39,7 procent, men tappar 4,2 procent sedan förra mätningen – lika mycket som SD ökar. 

Socialdemokraterna är det överlägset största partiet bland väljare med utländsk bakgrund, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning för november.

Bland väljare med utländsk bakgrund, det vill säga personer som fötts utomlands eller har två utrikes födda föräldrar, får partiet hela 39,7 procent.

Läs även: SCB: SD störst i Skåne och Blekinge – 29,1 procent

Det är mer än dubbelt så mycket som Moderaterna, som är näst största parti bland väljare med utländsk bakgrund med 14,6 procent.

Det är emellertid en nedgång jämfört med SCB:s väljarundersökning för maj, då S fick 43,9 procent bland väljare med utländsk bakgrund.

Sverigedemokraterna får 13,1 procents stöd bland väljare med utländsk bakgrund. Det är en ökning med 4,2 procentenheter sedan maj månads undersökning, vilket är den största ökningen bland väljare med utländsk bakgrund.

Det minst populära riksdagspartiet bland väljare med utländsk bakgrund är Centerpartiet med 3,3 procent. Hade enbart väljare med utländsk bakgrund röstat hade C hamnat utanför riksdagen.

Läs även: SD ökar mest i SCB:s undersökning – KD:s stöd kollapsar

Läs även: Nytt SD-rekord i Sentio – konservativa blocket får 191 mandat när L kollapsar

SCB:s partisympatiundersökning, väljare med utländsk bakgrund

M 14,6

C 3,3

L 4,4

KD 5,5

MP 6,5

S 39,7

V 12,4

SD 13,1

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag