Tältbluffen: Migrantlägret i Solna tomt
SOLNA Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, SVT och flera andra redaktioner har skrivit om de kommunplacerade flyktingar i Solna som uppgett att de ”tvingas bo i tält” efter att deras boende hos Solna kommun avslutats. Men när Nyheter Idag kontrollerade tälten var de tomma.
I Aftonbladets artikel med rubriken ”Nyanlända kastas ut från sina bostäder – tvingas bo i tält” uppges att ett 15-tal personer tvingas övernatta i tält i Bredkilsbacken i Solna.
Nyheter Idag åkte oanmält till Bredkilsbacken sent på söndagskvällen. Då var tälten helt tomma så när som på några skumgummimadrasser i några av tälten.
Lika tomma var tälten när Nyheter Idag åkte tillbaka för en uppföljning tidigt på måndagsmorgonen.
Utanför ett av dem ligger några tomma burkar energiläsk. Tälten är festivaltält av modellen Revolution, som just nu reas ut för 299 kronor på Stadium.
Läs även: Stadium fortsätter sälja burkini efter kritik
En syrisk man intervjuades på söndagen av Aftonbladet.
– Det känns inte alls tryggt att sova här. Vi kan råka ut för vad som helst. Dessutom har det varit väldigt kallt, säger han.
Logiskt nog sov han heller inte i något av tälten när Nyheter Idag var där och kontrollerade. Lokaltidningen Stockholm Direkt pratade med en annan flykting på fredagen.
– Man kastade bara ut mina saker på gatan. Första natten fick jag sova hos en kompis i hans lilla modulbostad. Men jag kan inte störa honom längre. Det är för trångt, säger han.
Inte heller han syns till när Nyheter Idag kollar igenom tälten.
Tälten står några meter nedanför modulbyggnaden där de kommunplacerade flyktingarna tidigare varit inhysta. Ett boende de fick på grund av den boendelag som tvingar kommuner att ordna logi för kommunplacerade flyktingar under etableringsperiodens två år. Nu har kommunen meddelat att deras platser behövs för andra flyktingar.
På platsen råder campingförbud. Enligt DN var två poliser där på lördagen och inspekterade platsen men lät det hela fortgå.
Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna stad, säger att efter två år gäller samma regler för de kommunplacerade flyktingar som för alla andra Solnabor och att de inte kommer att erbjudas någon bostad.
– Alla har möjlighet att via socialjouren få hjälp med ett tillfälligt boende, på härbärge eller liknande under några dagar. Det kräver att man själv tar den hjälpen, att man vänder sig dit, säger Rasmus Sandsten till DN.
På Twitter har bland annat Anne Ramberg kommenterat. Richard Olseke, rådgivare på Röda Korset, är en annan som delar med sig, ”Svensk integrationspolitik?” frågar han retoriskt.
Svensk integrationspolitik? https://t.co/TeFHRjxVnI
— Rickard Olseke (@RickardOlseke) November 3, 2018
En tillämpning som som motverkar integration. Barnfamiljer som äntligen kommit till ro tvingas flytta till annan ort efter två år. Ingen förefaller ha tänkt på konsekvenserna. https://t.co/QIY7LyBg6M
— Anne Ramberg (@anneramberg) November 4, 2018
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) är även kommunpolitiker i Solna och har kommenterat tältaktionen på Twitter.
Men för all del – de flesta av de här tältsnubbarna har inkomst antingen via CSN eller t.o.m jobb. Alla Refugees Welcome-typer kan ju hyra ut ett rum till dem. Du hittar dem i tälten på dagtid – kvällstid är det tomt – bara gå dit med din offert.
— Hanif Bali (@hanifbali) November 4, 2018