Teaterpjäs ska nyansera bilden av svenska IS-terrorister

Foto: Ola Kjelbye / Pressbild
  • Torsdag 23 mar 2017 2017-03-23
E-post 3040

GÖTEBORG Med pjäsen ”Jihadisten” kan besökare av Göteborgs Stadsteater få en mer nyanserad bild av svenska IS-terrorister som reser till Irak och Syrien för att delta i det pågående kriget.  – Syftet är att förmänskliga terroristen om man säger så, och att våga göra det. Att våga se att terroristen är en människa, säger Johan Gry, manusförfattare och regissör till SVT Nyheter.

Under onsdagskvällen hade pjäsen ”Jihadisten” premiär på Göteborgs Stadsteater. Pjäsen handlar om hur det går till för ungdomar i Sverige som radikaliseras och till slut bestämmer sig för att bli en del av terrorstaten IS. Men pjäsen handlar även om att nyansera bilden av terroristerna, berättar SVT Nyheter som talat med Johan Gry, manusförfattare och regissör.

– Syftet är att förmänskliga terroristen om man säger så, och att våga göra det. Att våga se att terroristen är en människa, säger han och fortsätter förtydliga sin poäng.

– För att om vi inte vågar göra det, då avhumaniserar vi den här personen på samma sätt som dom avhumaniserar sina offer och om vi inte kan förstå, eller försöka förstå, den här personen som kommer vi inte göra något åt grundproblemen.

Även ett panelsamtal var inplanerat efter föreställningen för en diskussion om varför ungdomar väljer att ansluta sig till terrorstaten. Gry förklarar för SVT Nyheter att pjäsen inte handlar om att försvara terroristerna utan att istället ge en förståelse för personerna som väljer att bli terrorister.

Nyheter Idag har sökt pressansvarig på Göteborgs Stadsteater under torsdagseftermiddagen, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag