Irakisk medborgare anhållen för nattens bombdåd i Stockholm – Tiotal skadade

  • Torsdag 7 jan 2016 2016-01-07
E-post 11436

STOCKHOLM Ett tiotal personer skadades natten till torsdagen i ett bombdåd mot en butikslokal i Stockholmsförorten Vällingby. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och två män har gripits misstänkta för dådet. – Det är ett brott som kan ge två till åtta års fängelse, säger polisens presstalesman till Nyheter Idag.

Ett stort antal stockholmare väcktes vid tvåtiden natten till torsdagen av en mycket kraftig detonation i västra Stockholm. En butikslokal på Grimstagatan i Stockholmsförorten Vällingby, en lokal som ligger mitt emot en förskola med sexårsverksamhet, exploderade och en kraftig brand bröt ut.

Branden spred sig i huset och människor tvingades fly ut ur sina hem. Inte förrän framåt sextiden på morgonen meddelade brandkåren att branden var under kontroll.

Ett tiotal personer skadades i samband med explosionen och branden, de flesta av dem boende i fastigheten, och flera personer fick föras till sjukhus.

– Det var en som fick ett benbrott och det var den svåraste skadan, sedan var det några rökskadade och någon brännskada, berättar polisens presstalesman Carina Skagerlind för Nyheter Idag.

– Det här är ett bostadshus där det i bottenplanet finns någon typ av butik, förklarar hon.

Två anhållna

Två män födda 1994 respektive 1988 greps under natten och anhölls under förmiddagen idag misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

– De greps i närområdet, det var vittnen som hade sett personer springa från platsen och det var det som gjorde att vi kunde gripa två personer, säger Skagerlind.

– Sedan får vi se om det är rätt personer, men de är ju anhållna, fortsätter hon.

Vill ha uppehållstillstånd

De båda gripna männen är nyanlända invandrare och den ene av dem är en irakisk medborgare som enligt Migrationsverket ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i september förra året. Även den andre misstänkte mannen har ett arabiskt namn, men hans nationalitet är okänd.

Skagerlind vet inte om Säkerhetspolisen är inkopplad eller om bombdådet kan komma att rubriceras om som ett terrorbrott.

– De där delarna är ingenting som jag har någon kunskap om, det är ju ett brott som kan ge två till åtta års fängelse och de kopplingarna du gör är ingenting jag känner till, säger hon.

Polisen vet heller ingenting om motivet till bombdådet eller vad det var för sprängmedel som detonerade.

– Det är det vi tittar på nu och nu råder förundersökningssekretess, säger Skagerlind.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag