”Tokrunkaren” i Rättvik fortsatte runka hos polisen – Varningen: ”Vänd inte ryggen till”

Tokrunkaren i Rättvik (t.h). Foto: Rättviks kommun samt Privat
  • Onsdag 27 jul 2016 2016-07-27
E-post 7339

DALARNA Trots larmsamtal till polisen om att en man sprang lös med snoppen i handen mitt i centrala Rättvik skickades först ingen polisbil. Ens inte när mannen till slut var gripen av polis vägrade han släppa taget om snoppen. – Då sitter han inne på polisstationen och drar i sin balle framför poliserna, säger ögonvittnet Gip Persson till Nyheter Idag.

Nu träder ännu ett ögonvittne fram som berättar om onanidramatiken i Rättvik, en kommun som marknadsför sig med sloganen ”Välkommen att älska med oss”.

Under tisdagen har en man blottat sig offentligt och försökt göra sexuella närmanden mot både vuxna och barn. Tidigare har Nyheter Idag berättat att ögonvittnet Owe Back såg blottaren närma sig ett barn i femårsåldern, något som en förälder tvingades avstyra med vad som uppfattades vara ett armeringsjärn. Men då hade blottaren redan varit i farten en bra stund.

En av de som såg händelsen från början är Gip Persson och hon berättar att hon upptäckte blottaren i ett tidigt skede.

– Jag och min vän står utanför kiosken och killen kommer från vänster och går förbi oss. Utanför står fyra bänkar med bord. Där sitter en ensam tjej vid ett bord, han går förbi och ser skum ut. Sen sätter han sig snett emot henne.

Då noterade Persson något som inte såg ut att stå helt rätt till.

– Då säger jag till min kompis att ”Va fan, vad gör han? Sitter han och runkar? Kolla in hans arm”.

Stod en meter ifrån och vägrade sluta runka

Gip Persson skickade fram en manlig bekant för att undersöka vad som stod på och mycket riktigt satt den här mannen och onanerade vid bänken. Den manliga bekanten började skrika åt den här mannen att han skulle gå därifrån, varpå blottaren reste sig upp. Tjejen i tjugoårsåldern satt och läste en bok och uppfattade antagligen inte vad som hände. Blottaren hade då ställt sig bakom tjejen, berättar Persson.

– Då tar han fram sitt organ och står och runkar bakom hennes rygg. Jag ropar på den här tjejen att ”kom hit, kom hit till oss och ställ dig här”.

När tjejen noterade uppmaningen från Persson vände hon sig om och ser då den här mannen dra i snoppen framför näsan på henne. Trots att tjejen gick mot Gip Persson och hennes sällskap följde blottaren efter.

– Då följer han efter henne och ställer sig en meter framför henne och bara drar i sin kuk liksom.

Upprepade gånger försökte Gip Persson uppmana blottaren att lämna platsen, utan något önskvärt resultat.

– Jag ställde mig framför, jag är lite större än den här tjejen. Hon är en liten tunn blond tjej. Jag är ganska stor och stabil med tatueringar och så. Jag tänkte att man kanske kunde skrämma bort honom, men nej, han stod där och drog i sin kuk en meter framför oss.

Då uppmanade Persson den tjugoåriga tjejen att gå in i kiosken istället och vänta där i hopp om att blottaren skulle lämna platsen.

– Men det gör han inte. Han står här framför kiosken, eller den lilla butiken, och det är två femtonåriga tjejer som står och jobbar där inne och då står han och drar i sin kuk framför dörren.

Så femtonåringarna i kiosken ser också detta?

– Ja, han står mitt framför entrén. Inne i kiosken är det två barnfamiljer och vi kommer in då och ”gå härifrån”. Vi står i dörröppningen och han står en meter ifrån och drar i sin kuk.

Familjerna i butiken kunde smita ut ur kiosken genom en bakdörr. Gip berättar att långt senare kommer Owe med sin familj, det ögonvittne som Nyheter Idag tidigare talat med.

– Då har vi hunnit ringa in ett par killar till som kommer springandes över halva Rättvik.

– Som tur var började det regna så jättemycket folk försvann. Annars hade han stått där bland 40 till 100 barnfamiljer, alltså han stod där i en halvtimme och drog i sin jävla gummisnopp.

En ledig polis fick ingripa mot ”tokrunkaren”

Trots den uppenbara dramatiken där blottaren vägrade lämna platsen utan istället fortsatte stå och runka ville polisen inledningsvis inte skicka en patrull till Rättvik, berättar Persson upprört.

– Vi ringer polisen och polisen vill inte skicka någon bil.

Hon berättar att blottaren fortsatte helt ogenerat att runka runt i Rättvik. Bland annat klev han in i en buss en stund, men kom sedan ut igen, med snoppen i handen.

– Det spelade ingen roll vad man gjorde, han bara fortsatte.

Till slut försöker Gip Persson med hjälp av tre killar att mota bort blottaren. Det var mycket folk, barnfamiljer och turister säger hon, varför de ville ha bort honom från platsen.

– Vi motar bort honom en bit ifrån och de ringer polisen, men polisen vill inte komma. Men så känner en av killarna en pensionerad polis. Den pensionerade polisen ringer en annan polis i Rättvik som är ledig på semester men han är hemma i Rättvik. Så han kommer ner och gör ett ingripande.

När den lediga polisen ingrep gjorde blottaren ett utfall mot polisen. Senare kom poliser i tjänst och hämtade blottaren till polisstationen. Persson berättar att hon är både vittne och målsägare varför hon fått lämna sin berättelse till polisen. Inte en enda gång under hela händelseförloppet ska blottaren ha sagt något, varken på svenska eller något annat språk.

– Han runkade med höger hand och gestikulerade lite med vänster hand. Han är inte svensk kan jag säga. Vi kallar honom ”tokrunkaren”.

Det andra vittnet som Nyheter Idag talat med berättar att tokrunkaren känts igen av andra och tros vara boende på ett asylboende. Det är dock ingen uppgift som polisen ännu kunnat bekräfta eller dementera för Nyheter Idag.

– Men han har tydligen gått runt och han har stått och runkat framför en underklädesaffär. Det är tydligen flera som har sett honom i ett par veckors tid, konstaterar Persson.

Vägrade ge upp – Fortsatte runka hos polisen

Men den otroliga storyn tar inte slut där. Trots att tokrunkaren blivit gripen av en ledig polis och var förd till en polisstation, vägrade han släppa taget om snoppen. En av killarna varnade även för att vända ryggen till, då kunde tokrunkaren göra utfall.

– Sen, när vi väl kommer till polisstationen, då säger en av killarna som var med att ”vänd inte ryggen åt honom för då…”. Till slut kom det två kvinnliga poliser i en bil från Mora, det tog över en timme innan dom kom hit. Då säger en av männen som var med oss, vi var fyra stycken, att ”vänd inte ryggen åt honom för han kan göra utfall”. Och då vänder de sig mot honom och då sitter han inne på polisstationen och drar i sin balle framför poliserna.

Framför de här kvinnliga poliserna?

– Ja. Det var en äldre kvinnlig polis, en fantastisk kvinna, och sen den yngre polisen, en snygg blond tjej liksom.

När Nyheter Idag ringer till polisen i Dalarna natten mot onsdagen berättar Anders Gustafsson att tokrunkaren för tillfället befinner sig bakom lås och bom. Men några närmare detaljer kan han inte lämna.

– Han har blivit anhållen av åklagare.

Och det förefaller som att polisen möjligen har lyckats få några ord ur mannen, trots att han tidigare under dagen var helt tyst och enligt ögonvittnen bara flinat när han hållt snoppen i handen och fortsatt onanera offentligt.

– Han är hörd, det blir man ju alltid. Man håller ett såkallat anhållningsförhör när man blir gripen som ligger till grund för åklagarens beslut, säger Gustafsson.

Gjorde tokrunkaren rätt som fortsatte runka?
12057 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag