Toppjurist i 70-årsåldern begärs häktad för våldtäkt på student: ”Extrapappa”

Toppjurist häktas, genrebild Foto: Kat Jayne/Åklagarmyndigheten
  • Torsdag 11 mar 2021 2021-03-11
E-post 105

SVEALAND En känd jurist i 70-årsåldern begärs häktad för att ha våldtagit en kvinnlig student på julafton. Mannen greps och anhölls tidigare i veckan, något som Expressen var först att berätta.

Juristen begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av en kvinna. Skälen är att det finns risk för undanröjande av bevis samt att brottet ger minst två års fängelse. Brottet ska enligt åklagare ha skett på julafton.

Kvinnans juridiska ombud Clea Sangborns uppger till Expressen att juristen och den yngre kvinnan haft kontakt under en längre tid, framförallt via textmeddelanden. Sangborn beskriver juristen som en ”extrapappa” till kvinnan och att han ”peppade” henne och gav stöd.

– Hon har sett upp till honom som den här stora juristen. Hon har haft ett grundmurat förtroende för honom, säger Clea Sangborn till Expressen. Sangborn uppger att det juristen och studenten bestämde sig för att fira jul tillsammans.

– Hon blir helt enkelt för full och säger själv att hon ”däckade” med kläderna på. Sen vaknar hon till av att han har sex med henne, säger Clea Sangborn till Expressen.

Kammaråklagare Annika Bokefors leder utredningen och har fram till häktningsförhandlingen varit fåordig.

– Vi har hört den misstänkta och vittnen. Vi går också igenom analyser av de beslag som tagits. Vilken typ av beslag det rör sig om går vi inte närmare in på, säger hon i ett pressmeddelande.

Den misstänkte juristen har haft flera profilerade uppdrag inom rättsväsendet. Häktningsförhandlingen hålls under torsdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag