Totalt tokras för MP – Centern slår nytt rekord i Sentio

Nu vilar ett tungt ansvar på Fridolin att rädda partiet ovan riksdagsspärren. För Annie Lööf går det som tåget. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 okt 2016 2016-10-28
E-post 2988

STOCKHOLM Nästa valnatt kan komma att förvandlas till totalskräck för Miljöpartiet om siffrorna i Sentios oktobermätning blir verklighet. Med endast 2,4 procent av väljarnas stöd borde det råda krisläge i partiet. Samtidigt slår Centerpartiet nytt rekord i en mätning från Nyheter Idag / Sentio med otroliga 8,7 procent.

Från att i valrörelsen för två år sedan kämpat mot Sverigedemokraterna om att bli tredje största parti befinner sig nu Miljöpartiet med mycket bred marginal under riksdagsspärren. I senaste opinionsmätningen från Sentio får MP endast 2,4 procent av väljarnas stöd. De extremt dystra siffrorna för Miljöpartiet ligger utanför den statistiska felmarginalen vilket betyder att nedgången är statistiskt säkerställd.

Ovanpå allt är siffrorna de lägsta någonsin som uppmätts för Miljöpartiet i en mätning från Sentio.

Att väljarna flyr Miljöpartiet kan framför allt bero på att MP, som i senaste valrörelsen profilerade sig starkt på att vara det mest flyktingvänliga partiet, nu sitter i en regering som infört de tuffaste asylreglerna på mycket länge. Men även skandalerna som i våras drabbade Miljöpartiet kan ha inverkan på det dåliga resultatet, förklarar den s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren för Nyheter Idag.

– Det är ingen som är förvånad. Det finns ju mätningar som knappt hittar dom, säger Ljunggren om Miljöpartiet.

Centerpartiet slår nytt rekord i Sentio

Samtidigt går Miljöpartiets främsta konkurrent Centerpartiet urstarkt. I Sentiomätningen noteras Centerpartiet till otroliga 8,7 procent, en siffra som slår nytt rekord sedan Sentio började mätningar i Sverige. Men även dessa siffror är väntade menar Ljunggren som förklarar att om Miljöpartiet går bakåt bör framför allt Centerpartiet gynnas av detta.

– Det är också rimligt. Där har frågan snarare varit varför inte dom har fått fram mer tidigare. Det har med Miljöpartiets ras att göra, kanske även med Socialdemokraternas ställningstagande i migrationsfrågan.

Inifrån Centerpartiet gläds man åt de starka siffrorna i Sentio. Nyheter Idag har talat med partiets mediestrateg Karl-Johan Karlsson och han är inte förvånad.

– Det är en riktig vitamininjektion och förstås ett väldigt angenämt sätt att avsluta arbetsveckan på för hela partiet. Siffran bekräftar det vi sett ett tag nu, att Centerpartiet har etablerat sig på en högre nivå i opinionen.

Han menar även att den starka framgången för Centerpartiet beror inte minst på partiledaren Annie Lööf och hennes svar på hur fler ska komma i arbete.

– Det tror jag till stor del beror på att väljarna upplever Annie Lööf som en tydlig och handlingskraftig partiledare. Hon står för ett nytt ledarskap för Sverige och har svar på de stora samhällsutmaningar som många väljare oroas av, inte minst när det gäller tudelningen mellan de som har jobb och de som står utanför.

Går till attack mot MP

Men Centerpartiets mediestrateg Karl-Johan Karlsson nöjer sig inte med att bara glädjas över de urstarka siffrorna i Sentio, han passar även på att förklara varför han tycker Miljöpartet är dåliga. Kritiken handlar dels om hur MP hanterat hjärtefrågor som miljöpolitik men även de skatter som drabbar mindre näringar som skogsbruk.

– Verkligheten har kommit ikapp Miljöpartiet, som inte längre kan segla fram i opinionen på en fantasi om hur bra allt skulle bli bara de ansvarade för klimat- och miljöpolitiken. Nu har vi svaret. De har haft ansvaret i två år och det vi sett är brutna vallöften och ökade CO2-utsläpp.

– Centerpartiet vill ställa om till ett närodlat, grönt samhälle genom en grön skatteväxling som både skapar en bättre miljö och fler jobb, medan Miljöpartiet och regeringen sätter krokben för framväxten av biobaserade produkter och bränslen, genom att bestraffa skogsbruket och andra branscher med en starkt kritiserad kilometerskatt, fortsätter Karlsson.

KD över fyra procent och S ökar något

Men det är inte bara Miljöpartiet som kämpar mot riksdagsspärren. I flera mätningar har Kristdemokraterna haft det mycket tufft, men möjligen kan vi se en ljusning för Ebba Busch Thor som kämpar för att partiet fortsatt ska behålla sina riksdagsmandat. Med 4,1 procent stöd av väljarna i Sentio kan Kristdemokraterna andas ut med blotta förskräckelsen.

Även Socialdemokraterna ser en viss uppgång med 1,9 procentenheter och noteras på totalt 23,5 procent stöd. Den uppgången kan bero på att Socialdemokraterna skärpt upp politiken i migrationsfrågorna, tror Ljunggren.

– Om dom nu lite försiktigt börjar röra sig uppåt är det för att, tror jag, de vinner tillbaka en del väljare på migrationspolitiken. Det kan även vara ett resultat av en och annan miljöpartist hoppar över, på grund av skandalerna och inte på grund av migrationspolitiken.

Värt att notera är även att Piratpartiet i samma mätning når sitt högsta stöd någonsin i Sentio med hela 1,9 procent. Därmed är det endast 0,5 procent som skiljer mellan Miljöpartiet och Piratpartiet. För Sverigedemokraterna backar stödet med 2,8 procentenheter vilket är precis innanför den statistiska felmarginalen. SD är fortsatt andra största parti och går alltså om Moderaterna om siffrorna skulle bli verklighet i nästa val.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 20 och 26 oktober. Totalt har 1040 personer intervjuats varav 792 uppgett partipreferenser.

Hela mätningen för oktober månad — septembermätningen inom parentes

Moderaterna 19,5 (21,0)
“Liberalerna” 5,9 (4,9)
Centerpartiet 8,7 (6,8)
Kristdemokraterna 4,1 (2,8)

Socialdemokraterna 23,5 (21,5)
Vänsterpartiet 9,7 (8,6)
Miljöpartiet 2,4 (4,8)

Sverigedemokraterna 21,7 (24,5)

Fi 2,4 (2,8)
Piratpartiet 1,9 (1,0)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag