Trettiotal personer våldtäktshotade kvinna på asylboende i Västernorrland – Men den utsatta kvinnan ifrågasätts av DN
INRIKES Förra onsdagen utsattes en kvinna och hennes son för våldtäkts- och dödshot på ett asylboende i Kramfors kommun i Västernorrland. Men Dagens Nyheter ifrågasätter kvinnans historia efter att ha intervjuat en av de asylsökande männen på boendet. ”Det finns en annan sida”, hävdar tidningen.
Det var vid tiotiden i onsdagskväll förra veckan som kvinnan och hennes tonåriga son uppges ha utsatts för de grova hoten. Ett trettiotal gärningsmän ska då ha försökt ta sig in i kvinnans och hennes sons rum för att försöka våldta henne och döda sonen.
Enligt lokaltidningen Allehanda.se handlade bråket om att flera män på asylboendet ville bestraffa kvinnan för att hon är i Sverige utan sin man, något som de menar är brottsligt.
Bo Nordqvist heter den polisman på polisen i Västernorrland som är förundersökningsledare i ärendet. Han är dock tjänstledig till på måndag nästa vecka, och därför ställer jourhavande förundersökningsledare Leif Johansson upp och svarar på Nyheter Idags frågor istället.
Enligt honom har polisen upprättat två anmälningar med anledning av händelserna förra onsdagen. Den ena gäller hoten mot kvinnan, den andra hoten mot hennes son.
– Det är dödshot, man har hotat med att på något sätt döda, berättar Johansson.
Är det en eller flera gärningsmän?
– Det är flera gärningsmän, eller flera gärningspersoner.
Vet du något om antal gärningsmän? Rör det sig om tre, fem, tio eller trettio?
– I båda anmälningarna är det ett trettiotal människor på plats som hotar.
Ingen gripen
Polisen har ännu inte lyckats gripa någon för hoten förra veckan och enligt Johansson har det heller inte hållits några förhör utöver dem som hölls i samband med att anmälan togs upp.
– Promemorior är skrivna av polispatrull på plats, men inga förhör är hållna och det finns heller inga misstänkta i något av fallen. Det är naturligtvis så att av den anledningen kan man inte hålla några misstankeförhör, säger han och konstaterar:
– Det verkar inte vara så mycket gjort åt det där sedan förra onsdagen.
En anledning till att polisen inte kommit någon vart med utredningen är att myndigheten just nu är överhopad med arbetsuppgifter relaterade till det pågående asylkaoset. Kenneth Magnusson är förundersökningsledare vid polisen i Kramfors och har även han varit inkopplad på ärendet. Han säger såhär till Allehanda.se:
– Alla bråk och hot på asylboenden i området tar upp mycket av våra resurser. Dels i form av utryckningar och dels av att förhör sker via tolk och är tidskrävande.
Hänvisar till sekretessen
Utredningen av våldtäkts- och dödshoten förra onsdagen pågår fortfarande, men Leif Johansson vill inte säga någonting om hur utredningen kommer att se ut framöver eller om några förhör är inplanerade.
– Jag kan se om de har skrivit direktiv för vad de har tänkt att göra, det kan jag se, men det lämnar vi inte ut till tidningarna, säger han och tillägger:
– Förundersökningsledarens direktiv till utredningspersonalen kommer inte i tidningen, det kanske du förstår?
Ifrågasätts av DN
Enligt Allehanda.se har den utsatta kvinnan och hennes son flyttat från boendet sedan händelserna förra onsdagen, men deras uppgifter ifrågasätts av tidningen Dagens Nyheter som antyder att det inte stämmer att de utsatts för hot. ”Det finns en annan sida”, skriver tidningen i en artikel som publicerades i måndags.
Den Stockholmsbaserade tidningen har intervjuat en av männen på boendet som ger en helt annan bild och istället säger att det rört sig om ett bråk mellan två män på väg till fotbollsplanen. Någon mobb på 30 personer ska inte ha förekommit alls, hävdar han.
DN har även intervjuat Mattias Hellström som är områdeschef på Jokarjo AB, det av Bert Karlsson ägda välfärdsbolag som äger och driver asylboendet i Kramfors där hoten ska ha utspelat sig.
– Det var högljutt och det var irriterat och vi tillkallade polis, men vi känner inte igen oss i rubriken som sedan hamnade i tidningen, säger han.
DN vill inte svara på frågor
När Nyheter Idag tar kontakt med journalisten Emma Bouvin, som skrivit artikeln i DN, för att ställa frågor ber hon om att få frågorna skickade till sig skriftligt via mejl. Men när hon får frågorna, som handlar om huruvida det är rätt att ifrågasätta en kvinna som anmält att hon utsatts för sexualbrott innan polisens utredning knappt har börjat, vill hon inte svara på dem utan hänvisar istället till nyhetschef Virve Hedenborg och redaktionschef Caspar Optiz.
Optiz är däremot inte på plats och nyhetschefen Hedenborg svarar att hon inte har tid för frågor.
– Jag hinner inte prata med dig. Jag har fått ett mejl från Emma, det handlar om frågor, du får vänta till efter tidningen är skickad så har jag eventuellt tid att prata med dig men jag ska försöka svara på mejl, säger hon.