Trumps administration hyllar smältande is vid Arktis: ”Ger nya möjligheter för handel”

Foto: Pixabay
  • Tisdag 7 maj 2019 2019-05-07
E-post 64

ROVANIEMI – Smältande is ger nya möjligheter för handel genom att öppna nya vägar i det arktiska havet, hävdade USA:s utrikesminister Mike Pompeo vid Arktiska rådet den 6:e maj. 

Mike Pompeo höll tal vid Arktiska rådets ministermöte på måndag för att presentera USA:s politik och diskutera gemensamma framtid i regionen. Han betonade att Arktis är på väg att förvandlas till en arena för ”makt och konkurrens”, vilket leder till nya utmaningar och höjer regionens strategiska betydelse.

– Arktis ligger i framkant av möjligheter och överflöd, med 13 procent av jordens oupptäckta olja och 30 procent av dess oupptäckta gas, uppgav Pompeo.

Han ser en fördel i att isen smälter vid Arktis. Det leder till förbättrade transportvägar sjövägen menar Pompeo.

– Kontinuerlig minskning av havsis öppnar nya passager och ger nya möjligheter till för handeln. Det kan potentiellt minska resetiden mellan Asien och väst med upp till 20 dagar. Arktiska farleder skulle kunna bli de nya Suez- och Panamakanalerna.

Vill få bort med uttrycket ”klimatförändring”

Trumps administration har också vägrat att underteckna ett planerat uttalande från Arktiska rådet som innehöll begreppet ”klimatförändring”. Enligt källor från medlemsstaternas tjänstemän ville initialt ta bort uttrycket ”klimatförändringar” och blockerade referenser till Paris avtalet i det gemensamma uttalandet, uppger Washington Post.

Det är uppenbart att Arktis blir ett allt mer geopolitiskt känsligt område. Pompeo anklagade både Kina såväl Ryssland för aggressivt beteende i Arktis.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag