Trumps löfte – miljoner illegala invandrare ska UT

Foto: Flickr/Gage Skidmore
  • Onsdag 19 jun 2019 2019-06-19
E-post 172

USA President Donald Trump går på offensiven i migrationsfrågan. I ett utspel på Twitter meddelar han att ”miljontals” illegala invandrare som tagit sig in i USA nu ska ut. ”De kommer att avlägsnas lika snabbt som de kom in”, lovar Trump. Samtidigt anklagar han Demokraterna för passivitet i frågan.

Sin vana trogen använder Trump Twitter för sitt senaste utspel. I två tweets skriver Trump om hur han gett invandringsmyndigheten ICE i uppdrag att avlägsna miljontals illegala invandrare från USA. De ska ut, lovar Trump.

 

Donald Trump har nyss sjösatt sin återvalskampanj inför 2020 och det ser ut som om han vill göra invandringen till USA till en av valets huvudfrågor.

I tweetsen berömmer han Mexico och Guatemala – två länder han tidigare hårt kritiserat – för att ta ansvar i migrationsfrågan. I stället skriver Trump att ”de enda som inte gör någonting är Demokraterna i kongressen”(den lagstiftande församlingen, motsvarigheten till riksdagen i Sverige).

De illegala invandrare som kommer att letas upp och deporteras är personer som fått utvisningsbeslut. USA:s invandringslagar förhindrar i dagsläget myndigheter från att utvisa migranter från Centralamerika som söker asyl. Det är också ett skäl till att Trump attackerar Demokraterna i sina tweets – han vill få till stånd en lagändring så att direktavvisningar blir möjliga för migranter från länder som inte bedöms som asylgrundande.

Bli PLUS-medlem och läs hela artikeln.

För bara 69 kronor i månaden kan du stötta en alternativ röst i svensk media. Då får du också tillgång till alla PLUS-artiklar, poddar och krönikor. 

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag