Tungt beväpnad polis bevakar polishusen i Malmö

Poliser med förstärkningsvapen. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 4 feb 2018 2018-02-04
E-post 374

MALMÖ Polishusen i Malmö bevakas sedan fredagen av tungt beväpnade poliser. Anledningen är en pågående insats mot stadens kriminella.
– De som känner sig störda i sin kriminella verksamhet av polisens arbete vill hämnas, säger polisens presstalesman.

Polisen i Malmö genomför sedan fredagen insatser mot organiserad brottslighet i staden. Av den anledningen har man satt ut poliser med förstärkningsvapen för att bevaka polisstationerna.

På söndagsmorgonen säger Calle Persson, presstalesman vid polisen i region Syd, att två polishus står under bevakning i nuläget men att bedömningen av säkerhetsläget kan ändras.

Anledningen är delvis två händelser i närtid: I december sprängdes en polisbil utanför polishuset på Sallerupsvägen, och i mitten av januari utsattes polisstationen i Rosengård för ett sprängdåd.

– Det är en sammanlagd bedömningen av dels det och även att det bedrivs ett offensivt arbete mot organiserad brottslighet i Malmö och mot kriminella, säger Calle Persson till Nyheter Idag.

– Vi har ju sett innan att när polisen arbetar offensivt mot den miljön så får det ofta den verkan att de som känner sig störda i sin kriminella verksamhet av polisens arbete vill hämnas eller liknande.

Calle Persson vill inte gå in på detaljer om den pågående insatsen mot kriminella i Malmö. Det görs fortlöpande bedömningar om bevakningen av polishusen behövs. Ingenting har skett vid polishusen sedan fredagen.

Hur ofta händer det att man har den här sortens bevakning vid polisstationerna?

– Inte vanligt. Sedan är det tyvärr med jämna mellanrum som vi har förstärkt bevakning utanför polishus. Det var bland annat vid terrordådet i Stockholm, och jag har för mig att det var efter terrordåden i Köpenhamn också. Jag tror vi hade det efter sprängningen mot polishuset i Helsingborg nu i höstas. Så det händer, det är inte jättevanligt, men det har hänt ett par gånger de senaste åren, säger Calle Persson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag