Tyskland inför tuffa regler för att minska elkonsumtionen

Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck. Foto: Superikonoskop CC BY-SA 4.0 / Pixabay
  • Söndag 4 sep 2022 2022-09-04
E-post

TYSKLAND Till följd av skenande elpriser samt minskade olje- och gasimporter från Ryssland sätter Tyskland in nya hårda regler för att minska på landets elkonsumtion. Bland annat får butiker inte längre hålla sina dörrar öppna och temperaturen på kontor får inte värmas upp till mer än 19 grader.

Reglerna trädde i kraft den 1 september och kommer att gälla sex månader framöver, rapporterar Deutsche Welle.

De innebär i korthet i följande:

  • Butiker får inte längre hålla sina dörrar öppna under dagen. Detta för att reducera elkonsumtionen för luftkonditionering när det är varmt ute och för värmen när det är kallt.
  • Upplysta reklamskyltar måste – med några få undantag – stängas av efter klockan 10 på kvällen. Om reklamskyltarna hjälper till med att tjäna trafiksäkerheten får de fortsätta vara på. Gatlyktor får fortsatt vara påslagna och butiksfönster tillåts vara upplysta.
  • Monument och andra byggnader får inte längre vara upplysta under natten. Åtminstone inte av enbart estetiska skäl. Nödbelysning får dock fortsatt vara påslagen och belysning kommer även att vara tillåtet för festivaler och kulturevenemang.
  • I offentliga byggnader kommer hallar och korridorer i regel inte längre att vara uppvärmda. Temperaturen i kontor kommer max att få ligga på 19 grader. På platser där tungt fysiskt arbete utförs kommer temperaturen att vara desto lägre i framtiden. Restriktionerna gäller inte för sjukhus, skolor eller daghem.
  • I offentliga byggnader kommer varmvattentankar att stängas av om de huvudsakligen används för att tvätta händer. Undantag görs för sjukhus, skolor och daghem.
  • Privata pooler får inte längre värmas upp med gas eller elektricitet. Det gäller inte rehabcenter, fritidsanläggningar eller hotel.

De nya reglerna kommer i nuläget att gälla fram till slutet av februari.

”Liten men absolut nödvändig åtgärd”

Utöver tidigare nämnda väntas även en ny uppsättning regler för el- och gasförbrukningen att träda i kraft i oktober.

Dessa kommer att gälla två år framöver och fokusera på energibesparande åtgärder. Till exempel kommer ägare av byggnader med ett gasvärmesystem att tvingas genomgå en effektivitetskontroll för hur man värmer upp byggnaden.

Vice förbundskansler Robert Habeck (De gröna) säger att han förväntar sig att åtgärderna ska minska gaskonsumtionen med två till två och en halv procent. Han kallar det för en ”liten men absolut nödvändig åtgärd”.

Läs även: De gröna i Tyskland ger tummen upp till kolkraft – säger nej till kärnkraft

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Lyssna även på: Vem tjänar på elkrisen?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag