Underrättelsepolis om arbetet mot kriminella klaner: ”Danmark ett föregångsland”

Roland Malmkvist. Foto: SVT
  • Söndag 13 jun 2021 2021-06-13
E-post 1821

SVERIGE För att bekämpa de kriminella klanerna behöver polisen fler befogenheter och bör snegla mot grannlandet Danmark. Det uppger underrättelsepolisen Roland Malmkvist till SVT.

Sedan polischefen Mats Löfving varnade om de kriminella klanerna i Sverige under hösten har dessa släktbaserade nätverk varit ett återkommande ämne i debatten. Nu senast efter klankonflikten i Göteborg som blossade upp i slutet maj.

Läs även: Polischef: ”Klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”

Enligt Ronald Malmkvist, kommissarie i polisens kriminalunderättelsetjänst, är dessa klaner en svårknäckt nöt.

– De har med sig sin kultur och tankesätt. Vi andra är marinerade i förtroende för myndigheter. Klansamhällen är inte det och att få dem att lita på socialtjänst, försäkringskassa och polis tror jag är ett jättejobb, säger han till SVT.

På frågan om polisen har tillräckliga verktyg för att komma åt de kriminella klanerna svarar Malmkvist:

– Jag är rädd att det kommer att krävas mer befogenheter för oss inom polisen för att kunna bekämpa det här. Här är kanske Danmark ett föregångsland som vi kan lära mycket av i Sverige, säger han.

Det finns enligt svensk polis omkring 40 kriminella klaner i landet. Däremot kan det ibland vara svårt att göra en gränsdragning mellan vad som räknas som klan och vad som är ett etniskt nätverk/gruppering, uppger Malmkvist till SVT.

Läs även: Källa: Klankrig hotar i Hjällbo

Läs även: Syrisk familj åtalas för misshandel av dotterns pojkvän – ville försvara familjens heder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag