Polischef: ”Klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”

Bild: Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Lördag 5 sep 2020 2020-09-05
E-post

Minst ett 40-tal kriminella klaner är verksamma i Sverige, säger biträdande rikspolischef Mats Löfving i Lördagsintervjun i Ekot. Enligt Löfving har klanerna migrerat till Sverige enbart för att ägna sig åt brottslighet, och uppfostrar dessutom sina barn till ett liv i organiserad kriminalitet.

I Lördagsintervjun i Ekot i Sveriges Radio säger biträdande rikspolischef Mats Löfving att den allt grövre gängkriminaliteten är något polisen länge varnat för.

– Vad vi är förundrade över är att vi uppfattar den här utvecklingen var väldigt tydlig: den inleddes 2012. 2015, då tog vi fram en metod och genomlyste Sverige. Det resulterade i att vi pekade ut områden. Efter det har vi gjort två stycken ytterligare lägesuppdateringar av lägesbilden i utsatta områden, säger Löfving.

Läs även: Kriminellt gäng omringar poliser och hotar med våldtäkt

Enligt Löfving är det åtta gånger vanligare att brott begås i utsatta områden, och faktorerna som bidrar till kriminaliteten är fler än de som faller inom polisens ansvarsområde.

– Tittar vi på vad som kännetecknar de områdena så är det brist på integration, problem med bostäder, arbetsmarknad, skola och den sociala situationen. Och det ingår inte i polisens uppdrag, utan det är tydligt att det är många som måste göra mer hela tiden, säger Löfving.

”Klanen uppfostrar sina barn för att ta över styrningen av den kriminella organisationen”

Ett annat problem är enligt Löfving fenomenet med kriminella klaner, som migrerar till Sverige enbart för att ägna sig åt kriminalitet.

– De här klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning, säger Löfving.

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Enligt Löfving finns det minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, och deras brottslighet skiljer sig från den traditionella brottslighet vi hittills varit vana vid genom att den organiseras genom släkten.

– Här är inte individen viktig, utan det är till och med så att man arrangerar äktenskap för att stärka klanen. Dessutom är det så att hela familjen, släkten eller klanen uppfostrar sina barn för att ta över styrningen av den kriminella organisationen, säger Löfving och fortsätter:

–  De här barnen har ingen ambition på att bli en del av samhället, utan de har en ambition redan sen födseln och uppväxten att ta över i kriminalitet, och där är vi i Sverige ganska naiva.

Läs även: ”Oacceptabelt” – Löfven rasar mot ”smågangstrar”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag