UPPDATERING — Terrordåden i Bryssel

Åtminstone en av bombningarna på flygplatsen misstänks utförts av en självmordsbombare. Foto: Youtube
  • Tisdag 22 mar 2016 2016-03-22
E-post 129

BRYSSEL Detta är vad vi vet hittills om dagens händelser i Bryssel.
— Minst 34 personer har rapporterats döda efter explosioner på flygplats och i tunnelbanor i Bryssel.
— Två explosioner rapporterades strax efter klockan åtta i morse, i ankomsthallen på Bryssels flygplats
— Rapporter finns om 14 dödade på flygplatsen.
— 20 personer rapporteras ha dödats i den explosion som var på ett tunnelbanetåg
— Islamiska Staten har tagit på sig ansvaret för attentaten

Åtminstone 34 personer har dödats och ännu fler skadats efter koordinerade sprängattentat i Bryssel under dagen. Attackerna har varit mot Bryssels huvudflygplats och staden tunnelbanesystem, Islamiska Staten har tagit på sig dåden, skriver Amaq News Agency.

Som Nyheter Idag berättat tidigare under dagen kommer attackerna efter den belgiska polisens gripande av Salah Abdeslam, ”logistikern” bakom förra årets Paris-attentat då 130 personer miste livet.

Första rapporten var om den självmordsbombare som detonerade sin sprängladdning på Bryssels huvudflygplats i morse vid åttatiden. Att en av explosionerna rör sig om en självmordsbombning bekräftas av den belgiske federale åklagaren Frederic Van Leeuw.

Jean-Claude Juncker, Europeiska komissionens ordförande, förklarade dåden utgra en attack på hela Europa. Dåden ”påverkar oss men skrämmer oss inte, vi fortsätter att arbeta tillsammans med europeiska lösningar mot terroristhotet”. Belgiens premiärminister Charles Michel kallade attentatsmännen ”blinda, våldsamma och fega” och meddelade att man höjt säkerhetsläget i landet med skärpta gränskontroller och restriktioner för kollektivtrafiken.

Myndigheterna har utfärdat dekret om att invånarna i staden ska hålla sig inomhus och inte förflytta sig utomhus, något som lamslagit staden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag