Uppgifter: Sprängda fastigheten på Östermalm inhyste vittnesskyddsboende

13 januari 2020 exploderade en bomb i ett lägenhetshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Foto: IPR
  • Tisdag 14 jan 2020 2020-01-14
E-post 2967

Målet med sprängningen vid en fastighet på Gyllenstiernsgatan i centrala Stockholm kan ha varit att tysta vittnen. En uppgiftslämnare, med bakgrund i fastighetsbranschen på Östermalm, berättar för Nyheter Idag att det ska ha funnits en lägenhet avsedd för vittnesskydd vid den plats där detonationen ägde rum. – Allt som rör vittnesskydd kommenterar vi inte. Det är tvärkänsligt, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren till Nyheter Idag.

Människor som är viktiga som vittnen för en stundande rättegång kan erbjudas så kallat vittnesskydd. Det är en åtgärd för att vittnen inte ska kunna påverkas eller hotas. På polisens hemsida kallas skyddet för ”det särskilda personsäkerhetsprogrammet” och är ”den mest ingripande skyddsåtgärden”.

En av åtgärderna för att skydda vittnen är att erbjuda särskilda boenden under tiden det finns en hotbild.

En uppgiftslämnare, med bakgrund i fastighetsbranschen på Östermalm, berättar för Nyheter Idag att det fanns ett sådant boende vid den plats där detonationen ägde rum.

– Det pratas tyst om det bland de som känner till uppgiften. Det känns inte bra att man placerar ett sådant boende intill en skola, säger källan på Östermalm.

”Det är tvärkänsligt”

Nyheter Idag har talat med kriminalkommissarie Gunnar Appelgren. Han arbetar till vardags med att bekämpa grov brottslighet inom ramen för polisens initiativ ”Mareld”. Tidigare har han även varit chef för den särskilda personsäkerheten och har därmed stor kunskap i hur polisen arbetar med just vittnesskydd.

Enligt Appelgren är det i praktiken omöjligt att få en sådan sak bekräftad av Polismyndigheten, oavsett om uppgiften stämmer eller ej.

– Allt som rör vittnesskydd kommenterar vi inte. Det är tvärkänsligt, säger han.

Nyheter Idag har även ställt samma fråga till polisens presstalesman Anders Bryngelsson och även han förklarar att han inte kan svara på om det fanns ett boende för vittnesskydd där detonationen ägde rum.

Generellt är utredningen i ett tidigt skede och polisen är knapphändiga med den information de lämnar ut.

– Vi har en trygghetsinsats med personal på plats. Detonationen har skett utanför entrén, berättar han.

Finns det några spår att gå på?

– På grund av pågående förundersökning är det inget vi kan prata om för tillfället.

Bilder från platsen där explosionen inträffade visar omfattande skador på en fastighet där hela porten in till en trappuppgång har blåsts ut. Vidare har lägenhetsdörrar tryckts in med hela karmen, fönster har blåsts ut ända upp till översta våningen och bilar på gatan utanför blev kraftigt demolerade.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats allvarligt i samband med händelsen. Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag