Uppgifter: Ytterligare en utländsk politiker lurar svenska staten på pengar – skriven i Sverige

Foto: Facebook
  • Söndag 22 dec 2019 2019-12-22
E-post 15416

GÖTEBORG/AFGHANISTAN Det är inte bara Iraks numera avgångne försvarsminister Shammari som blivit försörjd av Sverige. Afghanske toppolitikern Razaq Ahmadzai väntas få en ledande roll i det nya styret i Afghanistan. Men Ahmadzai är samtidigt skriven i Sverige och får svenska pensionsutbetalningar till sin sedan länge döda mor, uppger Fria Tider.

58-årige Razaq Ahmadzai väntas enligt Fria Tider få en framträdande roll i den afghanske presidenten Ashraf Ghanis nya styre.  Ahmadzai har varit öppen med att han tidigare bott i Sverige.
– Efter att ha spenderat en stor del av mitt liv i Sverige blev min längtan efter Afghanistan och dess klimat för stor, säger Razaq Ahmadzai i en kampanjvideo för partiet, som enligt Fria Tider är inspelad i trädgården till hans villa i Shahr-e Naw, ett av Kabuls mest exklusiva områden.

Enligt Fria Tider är Ahmadzai emellertid fortfarande skriven i Sverige.

Hans mor dog i januari 2017 men dödsfallet registrerades aldrig. I stället registrerades kvinnan en månad senare som utvandrad till Afghanistan hos Skatteverket. Fortfarande betalas varje månad pensionspengar ut till kvinnans konto – som Ahmadzai förfogar över, enligt Fria Tider.

Ahmadzai har idag dragit på sig stora lån och skulder och är skyldig staten och SE-Banken fler hundra tusen kronor. Enligt uppgifter till Fria Tider har polisen inlett förundersökning om bidragsbrott och folkbokföringsbrott.

Tidigare i höstas avslöjade Nyheter Idag hur Najah al-Shammari, dåvarande försvarsminister, var svensk medborgare, skriven i en förort till Stockholm och lyfte bidrag trots att han bodde i Irak. Shammari hade även varit föremål för en förundersökning om grov fridskränkning efter att han varit otrogen mot sin fru med andra män.

Läs mer: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Läs mer: ”I want to f*ck you sex sex sex” – här ofredar Iraks försvarsminister den unga svenska mannen

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag