Utredningen läggs ner: Rullstolsburen kvinna på Gotland anmälde gruppvåldtäkt på toalett

Visby med havet i bakgrunden. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 jan 2017 2017-01-11
E-post

VISBY I omgångar ska den rullstolsburna kvinnan blivit våldtagen av flera för henne okända män på en toalett någonstans i Visby. På grund av en funktionsnedsättning kunde hon inte göra motstånd. Nu meddelar åklagaren att hela utredningen läggs ner. – Trots en omfattande utredning har vi inte kunnat utreda alla detaljer, säger åklagare Åke Olsson i ett pressmeddelande.

Nyheten om en gruppvåldtäkt i Visby förra året väckte starka känslor. En rullstolsburen kvinna skulle låna en toalett, men väl där inne blev hon våldtagen i omgångar av för henne främmande män. Inledningsvis greps de misstänkta männen, men de kom senare att släppas på fri fot. Anledningen, enligt kvinnans målsägarbiträde Staffan Fredriksson, var att hon på grund av sin funktionsnedsättning inte kunde göra tillräckligt motstånd.

Däremot ska hon ha sagt till männen att hon inte ville bli våldtagen.

– Hon säger att hon sagt nej inför varje nytt övergrepp. Det säger hon, berättade Fredriksson tidigare för Nyheter Idag.

Utredningen läggs ner

Efter att åklagaren tidigare beslutat att släppa de misstänkta männen på fri fot har en rad protester mot beslutet kommit att uppmärksammas på Gotland. Flera boende på ön deltog i demonstrationer utanför polishuset. Men från rättsvårdande myndigheters sida är det inte osannolikt att en rullstolsbunden kvinna faktiskt ville ha samlag med för henne helt okända män på en toalett någonstans i Visby.

Detta trots att kvinnan omedelbart kontaktade polis så fort hon lyckades ta sig i frihet efter en nära på två timmar lång våldtäkt på toaletten, enligt Fredriksson.

– Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan att man utnyttjat hennes speciella belägenhet, förklarade åklagaren Mats Wihlborg tidigare för Aftonbladet. Det var Wihlborg som till en början utredde händelsen innan han efter hot valde att frånsäga sig uppdraget.

Nu meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att hela utredningen läggs ner. Detta trots att en av männen, enligt Aftonbladet, erkänt att han haft samlag med kvinnan.

– Trots en omfattande utredning har vi inte kunnat utreda alla detaljer. Det beror på att personer som varit på plats lämnat uppgifter som är oklara och i vissa fall motstridiga, säger vice chefsåklagare Åke Olsson.

Läs också: Misstänkta gärningsmännen släpps på grund av kvinnans handikapp

Hon bröt ihop

Tidigare när Nyheter Idag talade med kvinnans målsägarbiträde förklarade han att händelsen tog mycket hårt på kvinnan. Han beskrev då själva utredningen som ett ”andra trauma”.

– Hon har mer eller mindre brutit ihop efter de här tuffa förhören som har hållits med henne. Nu får hon vård, adekvat vård. Det är inget som läker de här såren naturligtvis, men jag hoppas hon kan må lite bättre iallafall efter omständigheterna, förklarade Fredriksson då för Nyheter Idag.

Men något åtal mot gärningsmännen som till en början misstänktes för gruppvåldtäkt kommer nu alltså inte bli aktuellt. Nyheter Idag söker såväl åklagare Åke Olsson som målsägarbiträde Staffan Fredriksson för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag