Uzbeker åtalas för terroristplaner

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 dec 2018 2018-12-28
E-post 340

SOLNA På torsdagen väcktes åtal mot fem uzbeker och en kirgiz som ska ha planerat ett terrordåd i Sverige och finansierat Islamiska statens verksamhet utomlands.

Den yngste av männen är 24 år och den äldste 46. En av dem har medborgarskap i Kirgizistan medan resten härrör från Uzbekistan – samma land som den dömde terroristen Rakhmat Akilov kom från.

Läs mer: Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning

Brotten som de misstänks för ska ha begåtts i jämtländska Strömsund och olika platser i Stockholmsområdet. Samtliga åtalas för att ha skickat pengar till olika mottagare utomlands med syftet att finansiera verksamhet som kan kopplas till terrororganisationen Islamiska staten.

Tre av dem åtalas dessutom för förberedelse till terroristbrott. Tillsammans ska de ha köpt in och förvarat olika kemikalier som skulle ha använts i ett terrordåd i Sverige. De har även införskaffat en rad andra föremål som en gasmask, två bajonetter och fyra par ”stridshandskar” som skulle ha använts som hjälpmedel vid dådet.

Läs även: Heberlein: 2018 – ett svart år för kvinnorna

”Syftet med hanteringen har varit att genom mord, grov misshandel, grov skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse beröva andra livet, tillfoga andra svåra kroppsskador och framkalla fara för annans liv eller hälsa samt omfattande förstörelse av annans egendom”, skriver åklagaren.

”Syftet med gärningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige.”

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten är fem av de sex männen häktade. Samtliga förnekar alla terroristrelaterade brott. Några av dem åtalas också för mindre allvarliga brott som ringa narkotikabrott och brukande av falsk urkund.

Läs även: Van der Heeg: ISIS-terroristernas propaganda – så fungerar den

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag