Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning

Rakhmat Akilov. Bild: Privat.
  • Torsdag 7 jun 2018 2018-06-07
E-post 398

STOCKHOLM Rakhmat Akilov döms för terrordådet på Drottninggatan till fängelse på livstid och utvisning.

På torsdagen meddelades domen i rättegången mot den 40-årige uzbeken Rakhmat Akilov, som har varit misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

Akilov dödade fem personer och skadade tio allvarligt genom att i hög hastighet köra en stulen lastbil längs Drottninggatan. Färden tog knappt 40 sekunder och slutade med att han kraschade in i Åhléns. I förarhytten försökte han antända en hemmagjord spränganordning, vilket han dock misslyckades med. Han avvek då från platsen och greps senare på kvällen i Märsta.

Akilov har erkänt de flesta av brotten, och därmed har frågorna handlat om huruvida det han gjorde ska räknas som terroristbrott, och vilket straff han ska dömas till.

Ville döda svenskar

Stockholms tingsrätt dömer honom nu för terroristbrott (för fem mord), försök till terroristbrott (för 119 försök till mord) och framkallande av fara för annan. Straffet blir livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända. Han ska också betala miljontals kronor i skadestånd till en lång rad målsäganden.

”Rakhmat Akilov har själv berättat i tingsrätten att han ville skapa problem för Sverige och att avsikten med attentatet var att döda svenskar. Enligt honom deltar Sverige i en koalition mot IS och hans förhoppning var att Sverige skulle sluta sponsra ’kriget mot kalifatet’. Det är riktigt att han har inspirerats av andra attentat som har utförts i IS namn, och han har genom olika chattar tagit del av uppmaningar om att utföra attentat”, skriver tingsrätten i domen.

Rakhmat Akilov kom till Sverige den 1 oktober 2014 och sökte asyl. I juni 2015 avslog Migrationsverket hans ansökan, och även hans överklaganden avslogs. Sedan januari 2017 har han därför vistats olagligt i landet.

Domen kan nu överklagas till hovrätten.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs hela domen!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag