Vad är en elbil?

  • Lördag 23 jul 2022 2022-07-23
E-post 0

Intresset för elbilar växer i Sverige, nio av tio säger nu att de kan tänka sig att köpa en enligt en ny undersökning.

Vad är en elbil?

En elbil är en bil som drivs av el. Till skillnad från konventionella fordon som använder en bensin eller dieseldriven motor, använder elbilar och lastbilar en elmotor som drivs av el från batterier eller en bränslecell.

En viktig fördel med elbilar jämfört med andra transportformer är att de har potentialen att avsevärt minska föroreningarna genom att ha noll avgasutsläpp.

Hur fungerar en elbil?

Elbilar har en elmotor istället för en förbränningsmotor. Fordonet använder ett stort dragbatteri för att driva motorn och måste anslutas till en laddstation eller ett vägguttag för att laddas upp.

De flesta elbilar använder litiumjonbatterier, som har högre energitäthet, längre livslängd och högre effekt än de flesta andra praktiska batterier.

Det finns tre huvudtyper av elbilar. Hybrid elbilar (HEV) och plug-in hybrid elbilar drivs båda av bensin och el. Den förstnämnda genererar energi genom bilens eget bromssystem för att ladda batteriet, medan den senare kan laddas genom vilken extern elkälla som helst.

För dig som köpt en elbil i Stockholm och är på jakt efter att få din laddbox installerad i Stockholm är 08Laddbox ett bra, lokalt alternativ enligt många recensioner.

Samtidigt är batteridrivna elbilar (BEV) helt elektriska, vilket innebär att fordonet inte avger några utsläpp från avgaserna och inte innehåller de typiska flytande bränslekomponenterna, såsom en bränslepump, bränsleledning eller bränsletank.

Vilka är fördelarna med en elbil?

Elbilar är ett miljövänligt alternativ till bensin- eller dieselbilar eftersom de genererar mycket mindre luftföroreningar och inte släpper ut några avgasföroreningar. Från hjul till hjul släpper elbilar ut cirka 66 % mindre koldioxid (CO2) jämfört med ICE-drivna fordon.

Utsläppen förknippade med elbilars elektriska drivlina kommer från kraftverk som genererar elektricitet för att ladda batterierna – utsläppen kan därför minskas ytterligare om förnybar energi används för att ladda en elbil.

För dig som köpt en elbil i Göteborg och är på jakt efter att få din laddbox installerad i Göteborg är Laddbox031 ett bra, lokalt alternativ.

Buller minskar också avsevärt på grund av att en elbil är nästan helt tyst.

Driftskostnaderna för bränsle, underhåll och bilskatt är mycket lägre för elbilar. Eftersom tjänstebilar tenderar att resa längre på daglig basis, är återbetalningen av det ursprungliga inköpspriset snabbare, vilket gör elbilar särskilt attraktiva för företag.

En av de största fördelarna med att introducera elbilar till ett företag är de minskade bränslekostnaderna, med elektricitet som är mycket billigare än bränsle vid pumpen.

Elbilar är också mycket billigare att underhålla, främst för att de har mycket färre rörliga delar än en konventionell fossildriven bil. Det innebär till exempel relativt lite service och inga dyra avgassystem, startmotorer, bränsleinsprutningssystem eller radiatorer.

Resultatet av undersökningen: 9 av 10 svenskar kan tänka sig köpa elbil

Resultaten av eljämförelsesajten Elsklings undersökning är inte en överraskning för redaktören för elbilstidningen Elbilen. Men det är fortfarande få svenskar som faktiskt äger ett elfordon just nu – bara en procent av hushållen.

Elbilar fungerar för många idag, men om du köper en bil som kostar över 300 000 kronor vill du ha en där du kan få allt.

Bilarna måste till stor del klara av vad en bensinbil kan. De kanske kan vara lite dyrare, men de borde inte kosta en miljon. Alla väntar på bilar med längre räckvidd, kapabla att dra släp till och med.

Många som svarade på undersökningen sa att kostnaden hindrar dem från att köpa en elbil, både när det gäller initialkostnaden och större osäkerhet om andrahandsvärdet. Osäkerhet om batteritid och kort räckvidd spelade också in.

Särskilt de som bor på landsbygden anser att den relativt korta räckvidden och bristen på laddstationer gör att elbilar är mindre attraktiva för tillfället.

Inom kort kommer det att finnas elbilar i Sverige med lång räckvidd som är betydligt billigare än premiummodeller som Teslas dock.

Vi står på gränsen till ett genombrott. Det är en riktigt spännande utveckling.

Elsklings undersökning omfattade svar från 7 760 personer i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag