Ygeman fördömer hot mot asylboende – Men fortfarande tyst om IKEA-morden

Anders Ygeman. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 16 aug 2015 2015-08-16
E-post 1696

STOCKHOLM I en artikel i Aftonbladet fördömer inrikesminister Anders Ygeman de hot som riktats mot ett asylboende i Arboga de senaste dagarna. Men fortfarande har ingen från regeringen fördömt händelsen där två människor miste livet på ett IKEA-varuhus och kritiken mot regeringen växer allt mer.

Tidigare i veckan berättade Nyheter Idag att den utomparlamentariska radikala organisationen Nordisk Ungdom genomfört en attack mot ett asylboende i Arboga. Bakgrunden, enligt organisationens talesperson Fredrik Hagberg, beror på att en av de boende misstänks vara gärningsman till det blodiga knivdådet som krävt två människors liv.

– Vi kom till boendet med flaggor, fanor och banderoll där det stod att nog är nog. Sen höll vi ett tal utanför boendet och skrek lite slagord. Sen finns det en möjlighet att det kan ha flugit ett ägg eller två mot boendet, förklarade då Hagberg till Nyheter Idag.

Senare har även medier rapporterat att polisen funnit sopsäckar som ska innehålla någon form av brandfarlig vätska i närheten av asylboendet. Fynden kopplas samman med de protester och uttryckliga hot som riktats mot boendet och asylsökarna har evakuerats av säkerhetsskäl.

Inrikesminister Anders Ygeman om hoten mot asylboendet: ”Fegt och vedervärdigt”

Tidningen Aftonbladet berättar att inrikesminister Anders Ygeman nu kommenterar händelsen och fördömer de hot som polisen misstänker riktats mot asylboendet.

”Det är ett fegt och vedervärdigt försök till attack på människor som redan flytt undan krig och förföljelse. Nu måste vi gemensamt stå upp mot hatet och intoleransen. Tyvärr visar försöken att det var rätt av polisen att förstärka bevakningen”, skriver Ygeman i ett sms till Aftonbladet.

De bägge sopsäckarna som ska innehållit någon form av behållare med brandfarlig vätska har påträffats ett 50-tal meter från asylboendet. Polisen säger själva att det är ett tidigt skede i utredningen, varför de inte vill dra några större slutsatser ännu av fynden.

– Vi kan inte utesluta att det skulle användas till ett attentat mot boendet, men vi är i början av utredningen. Vi har inte hela bilden än, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Västmanland till Aftonbladet.

Regeringen möter svidande kritik för tystnaden om morden

Tidigare i veckan kunde Nyheter Idag berätta om en kritikstorm i sociala medier mot regeringen med anledning av händelsen på ett IKEA-varuhus i Västerås där en mor och son knivskars till döds. Nu tar kritiken en ny vändning efter att Ygeman fördömt hoten mot asylboendet – samtidigt som regeringen fortfarande är tysta om den dödliga knivattacken.

”Hej Ygeman, varför uttalar du dig nu med avståndstagande och inte efter morden på Ikea?”, frågar sig en användare på Twitter.

Nedan ser du ett axplock av den kritik som nu riktas mot regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag