Attack mot asylboendet efter knivdådet på IKEA: ”Kan ha flugit ett ägg eller två”

Nordisk Ungdom genomför en aktion utanför asylboendet i Arboga. Foto: Privat
  • Torsdag 13 aug 2015 2015-08-13
E-post 563

ARBOGA Den högerradikala organisationen Nordisk Ungdom gjorde under torsdagskvällen en aktion mot ett asylboende i Arboga med anledning av Ikea-dådet och polis kom till platsen. – Vi höll ett tal utanför boendet och skrek lite slagord. Sen finns det en möjlighet att det kan ha flugit ett ägg eller två, säger Fredrik Hagberg från Nordisk Ungdom till Nyheter Idag.

Under torsdagskvällen genomförde den högerradikala organisationen Nordisk Ungdom en aktion mot ett asylboende i Arboga med anledning av det blodiga knivdådet på ett Ikea-varuhus i Västerås. På Twitter har organisationen publicerat bilder från händelsen där man bland annat ser att polisen ingrep i samband med aktionen.

Nyheter Idag har talat med Fredrik Hagberg, talesman för den kontroversiella organisationen. Han berättar att de hade med sig banderoller och att de skrek slagord, men även kastat ägg mot asylflyktingarna.

– Vi kom till boendet med flaggor, fanor och banderoll där det stod att nog är nog. Sen höll vi ett tal utanför boendet och skrek lite slagord. Sen finns det en möjlighet att det kan ha flugit ett ägg eller två mot boendet, säger Hagberg till Nyheter Idag.

Polis kom till platsen

Efter ett tag anlände polis till platsen, berättar Hagberg. Till en början ska situationen ha varit ansträngd från polisens sida men efter ett tag ska det ha lugnat ner sig, berättar han. Polis har tidigare i veckan närvarat på asylboendet i trygghetsskapande syfte enligt flera medier.

– De kom först när vi var på väg därifrån. Det kom först en bil, sen kom tre radiobilar och sen en buss. Det började med att de var aggressiva innan de lugnade ner sig. De frågade vad vi hade gjort och tog id-kontroll på alla.

Uppstod det någon situation med oroligheter eller någon konfrontation?

– Nä, de var väldigt rädda och höll sig nära ingångarna. Asylflyktingarna vågade inte göra speciellt mycket. De var tysta.

Riskerar inte detta att elda upp situationen än mer?

– Hur ska vi kunna elda upp situationen mer än att två människor har dött? Situationen är redan uppeldad, det är nog nu. Folk måste börja reagera.

Men kan man lägga skulden för detta på de andra som bor på asylboendet?

– Dels är boendet där de bor och det har varit mycket bråk där tidigare. Den här aktionen riktar sig inte bara mot de som är där utan det riktar sig mot alla politiker. Boendet blev en symbol mot vad som hänt. Det här kommer ju spridas i sociala medier och så, det riktar sig inte bara mot boendet utan mot hela asylindustrin.

Men vore det inte bättre att rikta aktionen mot politiker eller mot regeringen istället för mot asylboendet?

– Symbolaktionen blir ju när vi går till deras boende där det dessutom är mycket bråk och stök. Det är där symbolvärdet ligger. Det finns inget symbolvärde i att åka till en politikers hem. De är ju ruttna människor redan som det är.

Vilka menar du är ruttna människor?

– Politikerna. Politikerna är ruttna människor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag