Ygemans nazist-attack på norska regeringen

Bild: Joakim Berndes/Kjetil Ree/Frank Schwichtenberg/CreativeCommons
  • Tisdag 13 aug 2019 2019-08-13
E-post 920

Efter att Norges statsminister Erna Solberg konstaterat att svenska nynazister försöker organisera nynazister i grannländer som Norge går energiminister Anders Ygeman till hård attack mot den norska regeringen för att de regerar tillsammans med Fremskrittspartiet. 

Efter den misslyckade terrorattacken mot en moské i norska Baerum, där attentatsmannen brottades ned av 65-årige Mohammed Rafique, uttalade sig Norges statsminister Erna Solberg på en presskonferens om högerextremism i Norge.

Läs även: Terrorattentat mot norsk moské stoppades – 65-årige Mohammed brottade ner gärningsmannen

Enligt Aftonbladet sade Solberg bland annat att landet behövde göra mer för att bekämpa högerextremism – men pekade sedan också på hur viktig den svenska nynazismen är för högerextremismen i Norge.

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, så hörs det väldigt mycket svenska. Deras nynazister försöker organisera sig i grannländerna, sade Solberg enligt Aftonbladet.

Solberg menade att det behövs ett nordiskt samarbete mot exempelvis Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, som har sin bas i Sverige.

– Sverige har de största och mest organiserade grupperna i Norden. Vi har sett att när de demonstrerar så är det några lokala och så kommer det folk från Sverige. Det är ett försök att organisera sig i grannländerna. Då är det viktigt att vi skapar en motståndskraft mot det i Norge, sade Solberg.

Att Solberg påpekade att Nordens största nynazistiska grupper är baserade i Sverige fick dock Anders Ygeman, för närvarande energiminister, att gå i taket i ett inlägg på Twitter.

Där skriver Ygeman att han gärna ser ett norskt-svenskt samarbete, men skriver också att ”regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listahaug (sic!) till minister 2 gånger så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”.

Sylvi Listhaug

Politiker från  Fremskrittspartiet som varit jordbruks- och matminister, invandrings- och integrationsminister och numera är äldre- och folkhälsominister.

Hon avgick som invandrings- och integrationsminister i mars 2018 efter att hon i ett inlägg på Facebook skrivit att Arbeiderpartiet sätter terroristers säkerhet framför nationens.

Uttalandet väckte hård kritik då just Arbeiderpartiet var måltavlan för Anders Behring Breivik, som begick den värsta terrordådet i norsk historia den 22 juli 2011.

Ygeman förklarade senare för Aftonbladet att han reagerade på att ”hon verkar vilja skylla högerextremismen på Sverige” trots att ”hon själv har bildat regering med Fremskrittspartiet som är ett högerpopulistiskt parti”

– Vi kommer inte undan det faktum att två av de attentat vi har sett har gjorts av norrmän. Och Anders Behring Breivik var medlem i just Fremskrittspartiet under flera år, säger Ygeman till Aftonbladet.

När det kommer till Ygemans tidigare ansvar som inrikesminister att stoppa NMR pekar han på den svenska föreningsfriheten.

– Vi har föreningsfrihet skriven i vård grundlag och det gäller även föreningar med åsikter man inte gillar. Men under min tid som inrikesminister hade vi flera domar mot medlemmar eller tidigare medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, säger Ygeman till Aftonbladet.

När det gäller frågan om att förbjuda NMR, som Finland tidigare gjort, säger Ygeman att han tror att ”vi kommer gå den vägen”.

Henrik Asheim, ledamot i stortinget för regeringspartiet Høyre, är kritisk till Ygemans utspel.

– Det är en tråkig reaktion från ett svenskt statsråd. Framväxten av nynazism är allvarligt och något vi ser i hela Europa. Våra länder borde samarbeta och bekämpa det. Ygemans svar bidrar bara till att leda bort en viktig diskussion, säger Asheim till Aftonbladet.

– Ygeman lägger sig på en debattnivå som norsk vänster aldrig har gjort efter 22 juli. Det är tråkigt. Jag både tror och hoppas att Sveriges statsminister har en mer konstruktiv ingång i detta än vad hans statsråd har, fortsätter Asheim.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag