Ystads lasarett: Personalen gråter och patienterna ligger i bajs

Foto: Flickr
  • Fredag 18 aug 2017 2017-08-18
E-post 856

YSTAD Det är för få anställda på för många patienter vid Ystads lasarett. Personalen vädjar förtvivlat till politikerna. – Vi hinner inte med att byta blöjor, patienter ligger i sin avföring. Vi hinner inte göra provtagningar, kontroller eller ge läkemedel enligt ordination. Vi kan inte bedriva en patientsäker vård, säger undersköterska Felicia Fischlein.

Situationen inom svensk sjukvård fortsätter att förändra Sverigebilden. Nu uppger statliga tv-kanalen SVT att situationen på Ystad Lasarett i Skåne är så ansträngd att personal gråter och patienterna tvingas ligga i bajs.

– Vi hinner inte med att byta blöjor, patienter ligger i sin avföring. Vi hinner inte göra provtagningar, kontroller eller ge läkemedel enligt ordination. Vi kan inte bedriva en patientsäker vård, säger undersköterska Felicia Fischlein till SVT Skåne.

Enligt personalen kan den enorma arbetsbelastningen härledas till en ständig underbemanning.

– Vi har bemanning för 16 patienter, nu har vi i snitt 22-23. Personal har ångest och gråter i läkemedelsrummet. Man gråter innan man kommer till jobbet, man gråter efter och har hjärtklappning, berättar sjuksköterskan Jeanette Antoniusson till SVT Skåne. 

Enligt divisionschefen Karin Ekelund är observationen korrekt. Det saknas sjuksköterskor att bemanna medicinavdelningarna med.

Personalen har författat ett brev till ansvariga politiker i region Skåne om att de kommer anmäla situationen till arbetsmiljöverket om ingen förändring sker.

Socialdemokratiska regionpolitikern Maria Nyman Stjärnskog hälsar de sönderstressade sköterskorna med att hon tycker det är bra att de hör av sig till nämnden. Hon berömmer också sköterskorna för att de bryr sig om patienter, verksamheten och sin arbetsplats.

Maria Nyman Stjärnskog har bett andra politiker om ytterligare 225 miljoner kronor till den nämnd där Ystads lasarett ingår.

Eftersom politikerna inte agerar har personalen fått utarbeta planer på egen hand. Personalen vill att Region Skåne utbildar undersköterskor, som jobbat länge på avdelningarna, till att bli sjuksköterskor. De vill öppna upp nya platser och införa ett journalsystem som gör att dem slipper dubbelarbeta och jobba sextimmars pass.

Divisionschefen Karin Ekelund konstaterar att det är vårdarbetarna som kommer med de bästa och kreativa förslagen på hur verksamheten ska kunna tackla problemen. Hon hoppas också att ”andra” ska förstå att det måste skjutas till mer resurser till vården.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag