Zara Larsson hyllade kontroversiell kinesisk app i raderad tweet

Bild: Justin Higuchi/CC BY 2.0/Faksimil Twitter
  • Måndag 3 aug 2020 2020-08-03
E-post 750

Zara Larsson hyllade den kontroversiella kinesiska appen TikTok i ett inlägg på Twitter, som den svenska stjärnan sedan dess raderat. TikTok har anklagats för att möjliggöra för den kinesiska staten att spionera på sina användare. Liknande anklagelser har tidigare riktats mot mobiljätten Huawei, som har ett samarbete med Zara Larsson.

I ett inlägg på Twitter, som hon nu har raderat, hyllar den världsberömda svenska artisten Zara Larsson den kontroversiella kinesiska appen Tiktok.

”Eftersom D*nald Tr*mp hatar Tiktok så älskar jag det ännu mer” skriver Larsson i den raderade tweeten, som fyllts på med ett stort antal hjärt-emojis.

Nyheter Idag har tagit en skärmdump på en chachad avbild av den raderade tweeten.

Läs även: Zara Larsson i blåsväder efter hatattack på poliser: ”ACAB”

Appen TikTok, som låter användare ladda upp korta filmklipp till olika musikstycken, har blivit en stor succé det senaste året, men har också anklagats för att spionera på sina användare genom att samla data som den kinesiska regimen har tillgång till.

På fredag kväll sade USA:s president Donald Trump att Tiktok kommer att förbjudas i USA.

– När det gäller TikTok så kommer vi förbjuda den i USA, sade Trump enligt NBC News, i ett uttalande som föranledde Larssons raderade inlägg på lördagen.

Edward Nordén, som är vice ordförande för Medborgerlig Samling, kommenterade Larssons inlägg i ett eget inlägg på Twitter på söndagen, där han skrev att ”TikTok är en kinesisk app som används av den kinesiska staten för att spionera via mobiler. Huawei misstänks för detsamma. Huawei och TikTok underställs den kinesiska staten vid behov liksom övriga företag i Kina. Kina är en diktatur. Huawei sponsrar Zara Larsson. Pinsamt.”

Efter att Nordén skrivit sitt inlägg raderade emellertid Zara Larsson sitt, som Nordén dock hade skärmdumpat.

Läs även: Zara Larsson krävde att julklappspengar gick till flyktingar – Åkte själv till Jamaica

Även den kinesiska mobiljätten Huawei, som har ett pågående samarbete med Zara Larsson, har anklagats för att möjliggöra spioneri åt den kinesiska staten.

I en intervju med tidningen Resumé från den 4 april 2019 kommenterade Larsson kontroverserna kring Huawei med att hon inte var ”speciellt insatt i det”.

– Jag är inte speciellt insatt i det, mitt fokus ligger på mobilen. Det är det som jag representerar i det här samarbetet. Huawei är ett privatägt företag i Kina som nu har kommit med en bra mobil, mer än det tänker inte jag på eller kommenterar, för det har jag inte att göra med egentligen. Mobilen är den produkten som vi associeras med. Resten känns ändå ganska lugnt, sade Zara Larsson till Resumé.

Den kinesiska diktaturen har den senaste tiden fått hård kritik för den brutala behandlingen av den muslimska folkgruppen uigurer, som bland annat satts i ”omskolningsläger” och tvingats till steriliseringar och aborter, men även hur man slagit ned på demonstrationer för demokrati i Hongkong.

Larssons samarbete med Huawei kommenteras på Twitter av satirkontot Steget Efter.

Nyheter Idag söker Zara Larsson för en kommentar om hennes raderade tweet.

Läs även: Ungsvenskarna: Sätt ner foten mot Kina

Bli PLUS-medlem

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag