Ungsvenskarna: Sätt ner foten mot Kina

Foto: Michael Temer/Katherine Grace/Creative Commons
  • Torsdag 7 maj 2020 2020-05-07
E-post 225

Sverige befinner sig likt många andra stater under hårda påfrestningar till följd av Coronapandemins framfart. När vårt samhälle sätts på prov finns det stater som försöker dra nytta av det sårbara läge vi hamnat i. Det är dags att Sverige sätter ned foten mot Kina, skriver Daniel Lantz och Sebastian Platen, Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Många svenskar är oroliga just nu. Vi är inte vana vid att ha pandemier som löper amok i Sverige. Vården var hårt belastad och saknade resurser redan innan Coronaviruset tågade in i Sverige. Många har förlorat nära och kära. På bara några veckor har många hjärtan krossats över en förlorad vän eller släkting.

Samtidigt nås vi av rapporter om masspermitteringar, företag som går i konkurs, börsfall och inställda leveranser. När vi lyckats kämpa oss ur problematiken med smittspridningen i Sverige är en betydande arbetslöshet att vänta. Den ekonomiska uppförsbacken kommer att vara lång när den omedelbara livsfaran är ur vägen.

I Kina, där Coronaviruset har sitt ursprung, tystades eller fängslades de som försökte varna för virusets spridning. Det är dock inte första gången kommunistpartiet mörkar eller ljuger om vad som sker i landet.

Det ligger i regimens natur att förvränga sanningen och försöka vilseleda oss i väst. Det är heller inte första gången man behandlar sina egna medborgare illa. Ett exempel är hur Kina hanterar fallet gällande den kinesisk-svenska bokförläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad i Kina i flera år.

Säkerhetspolisen (Säpo) varnar i sin senaste årsbok för Kinas allt mer aggressiva ton mot Sverige. Den kinesiska regimen försöker påverka svenska medier och beslutsfattare för att säkerställa att kommunistpartiet inte framstår i dålig dager.

Ambassadör Gui Congyou går till angrepp mot våra medier och våra politiker så fort kritik riktas mot den kinesiska regimens auktoritära styre. Det är tydligt att ambassadören inte är intresserad av att ha en sund relation till Sverige och det är därför anmärkningsvärt att Utrikesdepartementet har så stort tålamod med honom.

Men det finns ett ytterligare område där Kina har riktat sitt fokus. Nämligen svensk teknologi, kunskap och infrastruktur. I årsboken vittnar säkerhetspolisen om att Kina ägnar sig åt strategiska uppköp för att komma över detta. Det är naivt att tro att den kinesiska staten inte tar del av vilken information de vill från svenska företag som köps upp av kinesiska aktörer. Situationen är därför allvarlig ur säkerhetspolitisk synpunkt.

Sverige behöver bli oberoende från Kina. Att vi klarar av att försörja oss själva med förnödenheter är oerhört viktigt. Vi ska inte heller tillåta en kommunistregim diktera villkoren för vår frihet och säkerhet.

Därför vill vi att Sverige följer EU:s uppmaning om att upprätta en granskningsmekanism för utländska investeringar och stoppar kinesiska uppköp av svenska företag som hanterar samhällsviktig infrastruktur eller som kan användas i spionagesyfte.

Den fria marknaden är en självklarhet för oss i Sverige sedan lång tid tillbaka. Men den får aldrig gå ut över svenskarnas frihet eller rikets säkerhet.

Om debattörerna

Daniel Lantz
Generalsekreterare, Ungsvenskarna

Sebastian Platen
Utrikespolitisk talesperson, Ungsvenskarna

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag