Den anställde på Ingeborgs Bageri fick nytt jobb – Ändå kräver facket 650 000 kronor
LINKÖPING Ingeborgs Bageri i Linköping tvingades efter en blockad att teckna kollektivavtal – trots att de inte hade råd att betala högre lön till sin enda anställda personal. Den anställde har nu ett nytt jobb men trots detta kräver facket att bageriet ska betala 650 000 kronor. Nyheter Idag har varit i Linköping och talat med Ahmed och Sema Mehdi.
Flera medier har rapporterat om ett litet bageri i Linköping som sattes i blockad av fackförbundet Livs. Företaget hade bara en anställd och förklarade i medier att de inte hade råd att teckna kollektivavtal, något fackförbundet inte tog hänsyn till. Nyheter Idag har åkt till Linköping och pratat med Sema Mehdi som står själv och arbetar i det lilla konditoriet. Hon och hennes bror Ahmed Mehdi köpte verksamheten för mindre än ett år sedan.
Konflikten började med förra ägaren
Sema förklarar för Nyheter Idag att konflikten har sin början med den förra ägaren. Då tvingades den anställde att arbeta själv och att förhållandena inte var de bästa på bageriet. Men facket lyckades aldrig teckna kollektivavtal med den förre ägaren. När syskonen Mehdi tog över verksamheten blev det genast nytt engagemang från fackförbundet. Den anställde hade en lön om 114 kronor i timmen hos den förre ägaren och samma lön fick hon även med de nya ägarna.
Men enligt facket ska den anställde ha 131 kronor i timmen i lön. En konflikt uppstod med den nya ägaren och företaget sattes i blockad. Nu blev det lilla bageriet känt i medier och allt fler människor frågade sig om det var rimligt att sätta ett litet företag med helt nya ägare i blockad när de bara har en anställd. Dessutom hade bageriet redan konstaterat att deras ekonomi inte tillät att ha hålla en anställd med heltidslön, varför den anställde redan blivit varslad.
Tvingades skriva på avtalet
Blockaden slutade med tingsrätten där en medlare utsågs att hitta en kompromiss mellan parterna. Det blev egentligen ingen kompromiss, det fanns aldrig något annat alternativ än att skriva under avtalet. Enligt Sema Mehdi förklarade medlaren att det var viktigt för fackförbundet att inte förlora striden i medier, varför de skulle skriva under avtalet och sedan säga upp den anställde utan att det framkom i media. Då skulle allt vara lugnt, menar hon.
Men det tog inte lång tid förrän lokaltidningen Corren berättar att den anställde sägs upp efter fackets insats med blockad och förhandling i tingsrätten. Nu började allt fler kritiska röster höjas mot hur fackförbundet hanterat ärendet och enligt Sema Mehdi har det nu gått prestige i frågan. Den anställde fick en månads uppsägningstid men slutar själv ett par veckor tidigare. Hon hade nämligen fått ett nytt arbete.
Den 24:e april, alltså samma dag som den anställde slutat på bageriet frivilligt då hon fått anställning på ett annat företag enligt Sema, skickar fackförbundet in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. De kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras. Och de kräver också att bageriet ska betala 650 000 kronor, varav 250 000 ska gå till fackförbundet själva.
”Vi kommer gå i konkurs”
När Nyheter Idag besöker Sema på bageriet förklarar hon att de omöjligt kan betala 650 000 kronor. Förlorar de i domstolen kommer de tvingas i konkurs, ekonomin ser redan dålig ut.
– Det är sjukt. När man inte ens har råd att ha en anställd kvar och det är ju inte så att vi kommer anställa någon annan heller, företaget ligger ju redan på minus. Då får vi lägga ner bageriet, vi får gå i konkurs, säger Sema till Nyheter Idag när vi frågar om stämningen på över en halv miljon kronor.
När Nyheter Idag pratar med Sema inne på det lilla bageriet kommer hennes bror förbi. Han arbetar med att köra taxi parallellt som de driver bageriet, för att få ekonomin ihop. Han visar oss en resultatrapport för företaget och de siffrorna visar att bageriet går ungefär 10 000 kronor back i månaden. Samtidigt hoppas de att med tiden kan vända röda siffror till svarta, om de bara får vara ifred från fackförbundet.
Facket vägrar kommentera
När Nyheter Idag besöker Livsmedelsarbetareförbundet i Linköping är Lena Persson på plats i sitt kontor. Men trots att vi står bara några meter ifrån och ber att få tala med henne, heter det att hon inte har tid. Ens inte fem minuter kunde vi få med henne. När tidningen Fria Tider lyckas nå henne vill hon inte kommentera ärendet, trots att blockaden och tvisten med bageriet varit ett ärende hon själv hanterat.
På rak fråga om Lena Persson tycker att det är ett rimligt agerande från fackets sida mot det lilla bageriet är hon tydlig.
– Ursäkta, hör du vad jag säger? Jag kommenterar inte frågor rörande det här fallet, svarar hon Fria Tider.
Nedan ser du en video när Nyheter Idag besökte bageriet i Linköping
Rättelse: I videon säger Sema att miljökontoret inte besökt verksamheten sedan 2002. Det blev fel berättar hon, rätt år ska vara 2012.