Misstänkta våldtäktsmännen släpps på grund av kvinnans handikapp

Visby med havet i bakgrunden. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 5 okt 2016 2016-10-05
E-post 10992

VISBY De fem män som misstänks för en gruppvåldtäkt mot en rullstolsburen kvinna har släppts på fri fot. Åklagarens beslut bygger på en juridisk teknikalitet som i grunden handlar om att den rullstolsburne kvinnan inte gjort tillräckligt motstånd, något som varit svårt, om inte uteslutet, då hon varit just rullstolsburen.

Hon har aldrig träffat männen tidigare. Hon skulle enbart låna en toalett efter en kväll på krogen. När hon är på toaletten passar en av männen på att ta tillfället i akt och han våldtar henne. Sedan kommer fler män och övergreppen kan ha pågått i timmar. Så fort hon lyckas ta sig ut ur lägenheten larmar hon polis om det som hänt. Det är den rullstolsburna kvinnans version.

Hennes version styrks av att en av männen, enligt vad åklagaren berättar för Aftonbladet, erkänner att han haft samlag med kvinnan, men han menar att det trots omständigheterna skett frivilligt. På en toalett. Med främmande män. Och utöver det berättar Aftonbladet att utredningen talar starkt för att ytterligare en av männen haft samlag med kvinnan.

Ovanpå allt berättar kvinnan i förhör att hon sagt nej till männen.  Det berättar kvinnans målsägarbiträde Staffan Fredriksson när Nyheter Idag talar med honom på onsdagen.

– Hon säger att hon sagt nej inför varje nytt övergrepp. Det säger hon.

Gjorde inte tillräckligt motstånd: ”Hon har kapitulerat”

Men eftersom männen nekar till att de begått något brott råder en ”ord mot ord”-situation. Då måste åklagaren ha något mer att gå på som visar att hon verkligen inte ville ha samlag där och då med för henne okända män på en toalett någonstans i Visby.

– Lagstiftningen är som den är. Tyvärr hamnar de brottsoffer, nu pratar vi om kvinnor för det mesta, i ett sämre läge om de inte har gapat, skrikigt, slagit, klöst och bitits, suckar Staffan Fredriksson.

Och det är precis det sämre juridiska läget som den rullstolsburne kvinnan nu har hamnat i. Eftersom hon är rullstolsburen har hon inte haft möjlighet att försöka värja sig eller göra tillräckligt motstånd.

– Hon har kapitulerat. Dels på grund av sitt handikapp är hon inte tillräckligt fysiskt stark och inte tillräckligt mobil för att kunna ta sig därifrån. Sen är hon i ett numerärt underläge också.

Om det funnits klösmärken på någon av killarna eller hudavskrap under naglarna, då hade hon haft ett starkare läge?

– Ja, så kan det faktiskt vara. Konstigt nog.

Det betyder att kvinnans handikapp, alltså att hon inte haft fysisk förmåga att göra större motstånd, är en bidragande orsak till att männen nu är på fri fot. Åklagaren Mats Wihlborg, som tog beslutet att sätta männen på fri fot, kommenterar det hela för Aftonbladet.

– Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan att man utnyttjat hennes speciella belägenhet. Målsägandens berättelse är inte så pass robust att den kan ligga till grund för en häktning. Den avviker så mycket från de misstänktas berättelse. Sammantaget gör jag den bedömningen att det inte når upp till skäl för häktning, säger han till tidningen.

Det betyder att häktning inte kan bli aktuellt i framtiden heller. Att häkta flera människor som begått ett brott i grupp är många gånger en av åtgärderna för att de inte ska kunna prata ihop sig inför ett eventuellt åtal. Men trots dagens besked hoppas Fredriksson att utredningen ska kunna ge resultat.

– Sen kan det ändras under tidens gång, vi väntar på provsvar. Min klients uppgifter tillsammans med provsvaren, vad de nu kan säga, kan bli tillräckliga skäl för åtal. Någon häktning kan det inte bli, det är överspelat.

”Hon har mer eller mindre brutit ihop”

Under tisdagen kunde Nyheter Idag berätta att händelsen tagit mycket hårt på den rullstolsburne kvinnan, som får professionell vård för att hantera traumat med våldtäkten. Då förklarade Staffan Fredriksson att även själva utredningen, med förhör, blir som ett slags ”andra trauma”.

– Hon har mer eller mindre brutit ihop efter de här tuffa förhören som har hållits med henne. Nu får hon vård, adekvat vård. Det är inget som läker de här såren naturligtvis, men jag hoppas hon kan må lite bättre iallafall efter omständigheterna, förklarade Fredriksson då för Nyheter Idag.

Fredriksson poängterar även under onsdagen att om förslaget om en samtyckeslagstiftning varit verklighet hade det troligen varit enklare för åklagaren att häkta de misstänka männen. Det förslaget har länge varit ett omdebatterat och omstritt lagförslag, inte minst då kritiker menar att det blir omvänd bevisbörda för den som anklagas för sexbrott. Men i det här fallet skulle det kunna varit till stor hjälp för den rullstolsburne kvinnan, det menar i vart fall Fredriksson.

– Hade åklagaren haft en samtyckeslagstiftning i ryggen så hade han haft mer på fötterna för att begära dem häktade och även väcka åtal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag