MP: Kulturarvet för svenskt – vill göra det mer mångkulturellt
SVERIGE Skatt på internet, mer statlig media och en komplettering av det svenska kulturarvet med mer mångkulturella inslag. Det är några av de punkter en arbetsgrupp inom Miljöpartiet tagit fram i ett förslag till nytt kulturpolitiskt program. – Än så länge är det inte Miljöpartiets kulturpolitik, men det hoppas vi att det ska bli, säger Miljöpartiets Tjia Torpe till Nyheter Idag.
För ett år sedan fick en arbetsgrupp inom Miljöpartiet i uppdrag av partistyrelsen att ta fram ett förslag till ny kulturpolitik för partiet. Och det svenska kulturarvet är en av de saker som arbetsgruppen vill ändra på.
”Makten över historien är makten över framtiden och därför är det lätt att kulturarvet kidnappas av till exempel nationalistiska krafter. Men kulturarvet är sedan årtusenden mångkulturellt. Sverige har sedan istiden tagit emot influenser från folk i när och fjärran”, står det att läsa i arbetsgruppens förslag.
”Ursvenskt ursprung”
Tjia Torpe har lett den arbetsgrupp som tagit fram förslaget till ny kulturpolitik för det gröna regeringspartiet. Hon vill förändra kulturarvet, bland annat så att det bättre passar Sveriges nya befolkning samt lyfter fram kvinnor och människor som inte är heterosexuella. Att kulturarvet ser ut som det gör säger hon beror på dem som arbetar med det.
– Det hänger samman med vilka det är som arbetar med kulturarvet idag. Där, precis som på alla kulturinstitutioner, är det en väldigt långsam förändring av personalstrukturen, säger hon och fortsätter:
– Det är väldigt många medelålders ur normgruppen som jobbar där, med ursvenskt ursprung och så vidare. Då tänker man kanske inte på att man behöver presentera kulturarvet på ett mer intressant sätt för alla människor som kommer, ur andra perspektiv.
”Strukturell diskriminering”
Torpe pratar vidare om ”strukturell diskriminering” och säger att det är någonting som det svenska kulturarvet präglas av idag. Hon förklarar det vänsterpolitiska begreppet såhär:
– En struktur ser man om man tar två kliv bakåt, då ser man ett mönster. Då ser man att; ”titta, vad otroligt många människor det är med invandrarbakgrund som jobbar inom vården, inom snabbmatsindustrin, inom taxi och så vidare, och kan ställa sig frågan vad kommer det sig av?”
– Strukturell diskriminering är när man ser en hel grupp utsättas för en diskriminering, kvinnor till exempel. Om vi håller oss till det är det ganska enkelt att se, kvinnor har generellt sett lägre löner än män även om det finns enskilda kvinnor som har högre löner än enskilda män.
Och det måste bero på strukturell diskriminering, det kan inte finnas andra faktorer som spelar in?
– När man ser att det är så gruppvis, så kallar man det strukturell diskriminering, det är ett begrepp som existerar.
Skatt på internet
Ett annat förslag som arbetsgruppen för fram är en särskild skatt för alla internetanvändare. Punktskatten ska bland annat gå till att bygga ut bredbandet i Sverige, till mer statlig lokalmedia och till löner åt kulturarbetare som ska ta fram kultur på uppdrag av fackförbunden.
– Vi vill att kulturarbetare och konstnärer ska få anständiga löner. En möjlig intäktskälla för detta är att beskatta bredbandet, att du och jag betalar en skatt på den avgift vi betalar till Bredbandsbolaget eller Telia idag. Det kan vem som helst räkna ut att det kommer de här bolagen lägga ut på konsumenterna, men en skatt är något man betalar till det gemensamma goda.
Torpe säger att hon tycker att det är bättre att kulturen bekostas med skatter än att var och en själv betalar för den. En anledning till det är att hon inte riktigt vet hur man annars skulle se till att konstnärer får betalt.
– Hur skulle man göra annars tänker du för att låt säga en bildkonstnär skulle få betalt? Skulle alla skicka lite pengar till just den personen, till Dan Wolgers till exempel, skulle alla skicka två öre till honom då?
– Det är ett väldigt opraktiskt sätt, det är mycket bättre att vi samlar ihop pengar och så betalar vi till de konstnärer som är välutbildade och som är godkända av sina fackliga organisationer. Det är ett sätt att organisera det praktiskt, ungefär som man organiserar sjukhus.
Men är det säkert att alla vill vara med och betala för Dan Wolgers konst?
– Nej, och det är precis samma sak. Jag hoppas att inte alla vill ha en hjärntumör, men man är ändå med och betalar det av solidaritet. Sedan är det ingen som tvingar dig att titta på Dan Wolgers konst.
Ska motverka rasism
Tjia Torpe säger att hon tror det är jätteviktigt med kultur för att stoppa rasism, fascism och främlingsfientlighet i samhället.
– Det är jätteviktigt med kultur, långsiktigt, för det är så vi bygger upp en demokrati. Om alla människor själva får ta del av kultur och skaffa sig ett språk, lära sig sjunga eller måla eller spela och uttrycka sig, då slipper vi väldigt mycket av rasism, fascism, främlingsfientlighet och hat mellan människor, säger hon.
Finns det inte en risk att det blir tvärtom? Att när ni som politiker säger att såhär ska kultur se ut, den här kulturen tänker vi finansiera, vi tänker ta pengar från er för att göra det och vi ska byta ut det svenska kulturarvet mot ett mer mångkulturellt och så vidare. Finns det inte risk att det snarare skapar motsättningar och hat?
– Nej, vi föreslår inte vilken musik som ska få pengar, utan vi säger att de konstärer som är professionella och som är godkända av sina fackliga organisationer ska få konstnärslön, inte de som Tjia Torpe har valt ut. Och vi vill inte byta ut kulturarvet utan istället visa fram flera aspekter av det.
– Ett fackförbund är inte en politisk organisation, det är en sammanslutning av människor som har gemensamma intressen.
Fast fackliga organistioner tar ofta politiska, även partipolitiska, ställningstaganden. Flera fackförbund har tagit avstånd från Sverigedemokraterna till exempel, vilket du kanske tycker är bra eftersom de är en konkurrent om era väljare, men andra människor kanske har en annan åsikt?
– Jag är jättelycklig över att vi lever i en demokrati och där har alla rätt att organisera sig i partier. Sedan måste jag erkänna att jag tycker att Sverigedemokraterna har en fruktansvärd människosyn, den är förfärlig. Jag är beredd at debattera med sverigedemokrater hur mycket som helst, även kulturfrågor. För det jag har sett av Sverigedemokraternas kultursyn är en extremt inskränkt kultursyn. Det är synd, för här handlar det att våga vara öppen för att utvecklas som människa, det är inte farligt.
Finns det inte risk för att det är tvärtom? Att det i själva verket är du som har en inskränkt syn? Vore det inte bättre om varje människa själv fick bestämma vad de vill lägga pengar på när det gäller kultur? Det kanske finns de som inte alls vill konsumera kultur, eller har en annan uppfattning om vad som är kultur än du har eller en fackförening har?
– Nej, mitt korta svar på det är att; nej, jag tycker att det här ska skattefinansieras.
Efter att Tjia Torpe och hennes arbetsgrupp lagt fram sitt förslag till ny kulturpolitik är det nu upp till partistyrelsen att ta ställning till det.
– Än så länge är det inte Miljöpartiets kulturpolitik, men det hoppas vi att det ska bli, säger hon.