SVERIGE Socialdemokraterna noteras till sitt lägsta stöd någonsin i en Sentiomätning med endast 20,8 procent, vilket alltså är ett nytt bottenrekord. Samtidigt tokrusar Sverigedemokraterna och blir största parti med bred marginal. – Det kan vara en Trump-effekt, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyheter Idag.
Statsminister Stefan Löfven har all anledning att kalla till krismöte på Sveavägen 68. I opinionsmätningen för november månad från Nyheter Idag/Sentio noteras Socialdemokraterna till ett nytt bottenrekord på endast 20,8 procent. Så lågt stöd har aldrig tidigare uppmätts för Socialdemokraterna i en Sentiomätning.
Och rakt motsatt är väljarströmmarna för Sverigedemokraterna som ökar till 25,0 procent, en statistiskt säkerställd ökning jämfört med oktober månad då partiet noterades till 21,7 procent. Därmed skulle Sverigedemokraterna bli största parti om siffrorna blev verklighet i ett val.
Ljunggren: Folk påminns varje dag om Sverigedemokraternas frågor
Nyheter Idag har talat med den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han menar att uppgången för Sverigedemokraterna till viss del kan vara en effekt av valet i USA. Men framför allt är det realpolitik och den verklighet som väljarna möter i sin vardag, poängterar han.
– Det kan vara en Trump-effekt. Det andra är att vi ser också ute i debatten nästan varje dag något som påminner oss om frågor Sverigedemokraterna har på dagordningen. Kriminalitet och nu senast badhusen. Det är oavbrutna påminnelser om problematiken, som det här grälet om näthatet. Allting som påminner om polariseringen.
Enligt Ljunggren krävs att Socialdemokraterna kan visa resultat i frågor om sysselsättning och då framför allt när det kommer till utrikes födda, en grupp som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
– Det räcker inte med trollformler att all forskning visar att det är bra med invandring, folk tror på vad de ser, inte vad de läser om forskning.
– Det andra är att visa att man fortsätter satsa på välfärden, att sjukvård och sådant fungerar. Och att inte folk tror att det fungerar dåligt för att vi har många flyktingar, det är det som är risken och som de har att hantera. Det tredje är naturligtvis allt det som har med integrationsfrågor att göra. Men de måste börja med jobben, en lön att leva på och allt det där.
I september rapporterade SVT att arbetslösheten bland inrikes födda var så pass låg att Arbetsförmedlingen klassade det som full sysselsättning. Då var arbetslöshetssiffrorna 4,2 procent. Samtidigt låg motsvarande siffror för utrikes födda på 21,6 procent, alltså en rejäl krisnivå som skvallrar om en stor skillnad mellan inrikes och utrikes födda. Även ungdomsarbetslösheten är på sina håll ett bekymmer för regeringen.
Lokaltidningen Södra Sidan berättade i början av november att 12 procent av unga vuxna i Botkyrka kommun var arbetslösa samtidigt som snittet för Stockholms län var 7,6 procent. Siffrorna kan skvallra även här om att det är svårare för utrikes födda, alternativt andra generationens invandrare, att få ett jobb.
– Nu säger man ju om ungdomarna att de som orkar gå ur sängen får jobb, om de är svenskfödda. Sen beror det på var man bor, men i huvudsak är det på väg att bli full sysselsättning i den gruppen.
Jomshof: Handlar om trovärdighet i migrationsfrågan
Nyheten om att Sverigedemokraterna noteras, med marginal, som största parti i Sentio är glädjande siffror för partisekreterare Richard Jomshof. Han menar att man får gå tillbaka till förra hösten för att förstå hur trenderna i opinionen rör sig.
– Vi gick upp ganska kraftigt förra hösten till följd av migrationsströmmarna i Europa. Vi har helt ensamma på den spelplanen och det har vi konstaterat tidigare. Då tog vi flera skutt uppåt i opinionen, det är inte så konstigt.
Han bedömer att SD var det oppositionsparti som då tjänade mest på ett missnöje mot den rödgröna regeringen, ett missnöje som även Moderaterna har försökt fånga upp men med begränsat resultat.
– Sossarna har försökt ändra sin argumentation. Tidigare hette det att det finns inga problem, vi löser det och att Sverigedemokraterna överdriver i migrationsfrågor. De sa att ”det här kommer vi att fixa”. Men sen har det ändrats under våren samtidigt som Moderaterna har börjat plocka en del av våra förslag och lägga fram. Nu går dessutom Kinberg Batra ut och säger att hon haft fel i invandringsfrågan. Det är klart att den sortens förändring i retoriken skulle innebära att vår uppgång skulle stanna av.
Men de senaste siffrorna skvallrar om att Moderaterna inte alls lyckas dra nytta av sin roll som oppositionsparti. Det kan bero på en rad olika saker, framför allt på att Kinberg Batra har makten att fälla de rödgröna men väljer en mer försiktig oppositionslinje där Socialdemokraterna fortsatt kan regera landet i minoritet. Istället är det Sverigedemokraterna som gjort sig kända för att fälla regeringar och att sätta press i frågor som migration.
– Jag tror någonstans att många väljare känner att vi är de enda som är trovärdiga i den här frågan, säger Jomshof.
Att valet i USA skulle haft en effekt på opinionen är Jomshof tveksam till. Möjligen kan det haft marginell effekt enligt partisekreteraren.
Läs också: Här är alla siffror i Sentiomätningen för november 2016
KD och MP fortsatt under spärren
I övrigt är det inga stora förändringar sedan mätningen i oktober. Kristdemokraterna är åter under 4-procentspärren för att kunna vara kvar i riksdagen. I oktober noterades de med 4,1 procent men i november får de endast 3,4 procent stöd. Men Stig-Björn Ljunggren tror inte det är någon större fara för partiledaren Ebba Busch Thor.
– De behöver inte vara allt för nervösa, bara de tickar lite till så får de hjälp över fyra procent tror jag.
Även Miljöpartiet noteras under riksdagsspärren och får 3,0 procent av stödet vilket är en hel procentenhet under riksdagsspärren. Det är förvisso en liten uppgång mot oktober då MP fick rena skräcksiffran om endast 2,4 procent, men det hjälper föga tror Ljunggren. Han menar att MP är det parti som har störst anledning att vara nervösa.
– Det är väl dom som har det största problemet skulle jag säga. Kristdemokraterna tror jag har större chans, säger han om småpartierna.
Centerpartiet ligger fortsatt på en stabil nivå över åtta procent men det räcker inte hela vägen för att bli fjärde största. Den platsen kniper istället Vänsterpartiet som noteras till 9,1 procent.
Mätningen är utförd med webbpanel mellan 17 och 22 november. Totalt har 1000 personer intervjuats varav 773 uppgett partipreferenser.
PLUS: Här är alla siffror i Sentiomätningen för november 2016
Hela mätningen för november månad — oktobermätningen inom parentes
Moderaterna 20,5 (19,5)
“Liberalerna” 4,8 (5,9)
Centerpartiet 8,1 (8,7)
Kristdemokraterna 3,4 (4,1)
Socialdemokraterna 20,8 (23,5)
Vänsterpartiet 9,1 (9,7)
Miljöpartiet 3,0 (2,4)
Sverigedemokraterna 25,0 (21,7)
Fi 3,4 (2,4)
Piratpartiet 1,4 (1,9)