STOCKHOLM Tidningen Dagens Nyheter rapporterar att vid rekrytering till polishögskolan sänks begåvningskravet till under normalbegåvning för att kunna bli antagen. Men det påståendet är fel enligt Rekryteringsmyndigheten. – Ja, det är olyckligt. För normalbegåvning är ju här från en trea till en sexa, enligt vår chefspsykolog, säger Sofie Engström vid Rekryteringsmyndigheten.
Det har varit kraftiga reaktioner i sociala medier efter att Sveriges Radio och senare Dagens Nyheter rapporterat att begåvningskravet sänks till under normalbegåvning för rekrytering till polishögskolan. Men uppgifterna stämmer inte, det säger informatören Sofie Engström vid Rekryteringsmyndigheten till Nyheter Idag.
Kravet sänks – men fortfarande inom normalbegåvningsspannet
När en sökande till polishögskolan genomgår tester för att bli antagen mäts begåvning som en av flera faktorer. Begåvningen graderas på en niogradig skala och tidigare har det krävts minst en fyra på den skalan för att komma vidare i antagningsprocessen. Det kravet har nu sänkts till en trea.
Så långt var rapporteringen både hos Sveriges Radio och Dagens Nyheter korrekt. Men sedan kommer ett påstående som är felaktigt enligt Rekryteringsmyndigheten, ett påstående som har väckt stor oro hos allmänheten.
”Utbildningens begåvningstest har en niogradig skala och en normalbegåvad sökande får fyra–sex”, skriver Dagens Nyheter.
Det skulle betyda att en trea alltså ligger under normalbegåvning, eller på ren svenska, att poliser i framtiden kan komma att anses något dumma. Men så är det alltså inte, berättar Engström.
– Jag förstår att du läst den rapportering som varit idag och där kan man tolka det som att man kan vara under normalbegåvningsvärdet för att bli antaget till polisutbildningen. Det stämmer inte, den skalan är normerad utifrån prövandet till polisutbildningen. Det här är ett specifikt, unikt, framtaget begåvningstest som bara är till för uttagning till polisutbildningen.
– Där är en trea fortfarande inom normalbegåvningsspannet, poängterar hon.
Du menar om man tittar på befolkningen i stort?
– Nej, om man tittar på sökanden till polisutbildningen vilket är det man jämförs med i det här fallet. I andra begåvningstester gör man en normering utifrån hela befolkningen kanske, men det är inte intressant här, utan det här är ett unikt test som är framtaget för polisutbildningen. Där är en trea fortfarande inom normalbegåvning.
Engström berättar att de justerade kraven är något som sker på initiativ från Polismyndigheten och inte Rekryteringsmyndigheten.
– Man ska komma ihåg att prövningen till Polismyndigheten omfattar mer än bara det här begåvningstestet. Det är många tester man ska klara, det är många krav som ska uppfyllas längs vägen. Det här är bara en del. Ändrar man här i begåvningstestet, som är ett av de första testen man gör i den här processen, så får det konsekvenser längre fram också. Det kan vara så att man faller bort på något annat istället.
När vi pratar om begåvning, det är kognitiv förmåga som avses då?
– Bland annat, ja.
Du säger att den här trean i graderingen fortfarande är inom normalbegåvning. Så står det inte när jag läser Dagens Nyheter. Det står att normalbegåvning ligger mellan fyra och sex på skalan.
– Ja, det är olyckligt. För normalbegåvning är ju här från en trea till en sexa, enligt vår chefspsykolog.
Okej, så DN har fel?
– Ja, det har dom. Man har nog utgått ifrån andra typer av begåvningstester där en trea då är under, för de kanske är normerade från fyra till sex istället. Det här testet är från en trea till en sexa.
När Nyheter Idag undersöker var det felaktiga påståendet om att graderingen för normalbegåvning börjar med en fyra på den niogradiga skalan, istället för en trea, förefaller det som att påståendet först stod att läsa hos Sveriges Radio.
Nyheter Idag har sökt Carl V Andersson hos Sveriges Radio som skrev artikeln med det, enligt Rekryteringsmyndigheten, felaktiga påståendet.