Stopp för interndemokrati i Moderaterna – Partiledningen möter hård kritik

  • Onsdag 28 dec 2016 2016-12-28
E-post 696

SVERIGE Inga motioner får lämnas in till Moderaternas kongress 2017. Först efter valet, när kongressen 2019 äger rum, får partiets medlemmar lov att försöka påverka politiken i sitt parti. – Det finns ett utbrett missnöje bland gräsrötterna som nu upplever att de förbjuds att kanalisera sina politiska ambitioner, säger riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) till Östgöta Correspondenten.

Partiledningen med Anna Kinberg Batra i spetsen anklagas för toppstyrning av Moderaterna. Inför partiets kongress 2017 kommer det vara omöjligt för medlemmarna och partiaktiva att lägga fram egna motioner och påverka partiets politik. Förutom Moderaterna är det enbart Vänsterpartiet som har en sådan ordning.

Lokaltidningen Corren har talat med riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) som är djupt kritisk till vad han menar är en brist på interndemokrati.

– Det finns ett missnöje i mitt parti över att man inte kan påverka politiken, det finns en väldigt kraftig toppstyrning, säger han.

Talar ut om mobbingen i partiet

Att Moderaternas partiledning nu försöker stoppa gräsrötterna från inflytande är inget nytt beteende. Beslutet att Moderaterna skulle gå med i Decemberöverenskommelsen togs utan att ens samtliga riksdagsledamöter i partiet fick veta något i förväg. Detta beslut kom att kritiseras av Bengtsson varpå han blev utfryst av partiledningen.

Sajten ”Det goda samhället” har i sin nya TV-satsning DGS TV nyligen talat med Bengtsson om missnöjet inom Moderaterna. Även Centerpartiets Staffan Danielsson, som blivit straffad i sitt parti för avvikande meningar, var med i det samtalet.

– I samband med att man bli nominerad till riksdagen har mitt parti och de flesta partier något de kallar en kandidatförsäkran. Det innebär att man fyller i att man lojalt ska stödja partiets politik, berättade Bengtsson.

Eftersom Bengtsson gått emot partilinjen i fråga om Decemberöverenskommelsen tog partiledningen fram hans kandidatförsäkran och började ifrågasätta om han kunde sitta kvar som riksdagsledamot. Men Bengtsson vände på steken och menade att då borde alla som stöder den kontroversiella överenskommelsen istället avgå. Han återger vad han ska ha svarat partiledningen.

– Nu var det faktiskt så att jag var den enda som stödde partiets förslag medan ni andra fegisar lade ner era röster. Så försök inte driva den här tesen om att min kandidatförsäkran skulle vara giltig för att avskeda mig, för då får ni gå allihop ni andra, ska förklarar Bengtsson retoriskt.

Istället för medlemmarnas motioner: ”Reformgrupper”

Corren har bett Moderaternas partiledning att bemöta kritiken från Finn Bengtsson. Partiets gruppledare i riksdagen, Jessica Poljfärd, hänvisar i ett svar till ”fem reformgrupper där alla länsförbund finns representerade”. Förslagen från dessa reformgrupper ska i vart fall kunna diskuteras på kongressen, lovar Polfjärd.

Bengtsson förklarar för DGS TV att partiledningens beteende kan bero på prestige, att de helt enkelt har svårt för att erkänna när de gjort något fel.

– Om jag ska analysera varför partiledningen gör som de gör, jag hoppas inte att jag skulle göra så, jag skulle nog vara mycket noggrann med att förankra beslut som jag bedömde ute i gräsrotsledet var kritiska. Jag skulle förklarat dom pedagogiskt och jämkat mig om jag hade fel. Alla människor kan göra fel. Det är inte något konstigt med det. Men om man inte erkänner ett fel för att det är prestigefyllt att behålla makten genom att inte göra fel då kommer man inte att lyssna på internkritik som i grunden vill partiet väl.

– Här finns det en maktberusning. Man brukar säga att makt korrumperar. När man får det här mandatet tänker man inte alltid på att det är ett skört mandat om man missköter det. Det kan bli så att väljarna där ute, medlemmarna, reagerar på den politik man för och upplever man det dessutom som att den inte är funktionell och att det inte var det man hade beställt när man lade sin röst, då sitter man inte så säkert inför nästa omdöme, det vill säga nästa val, fortsätter han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag