Storbråk mellan SD och KD i Klippan när flyktingar slipper bostadskö
KLIPPAN Tjugo nya bostäder ska erbjudas migranter i Klippans kommun, bostäder som inte ingår i den kommunala bostadskön. Detta kom att bli föremål för ett politiskt storbråk mellan Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. En ”gräddfil” menar Therese Borg från SD. – Ett fullständigt galet begrepp, säger Bert-Inge Karlsson (KD) om att använda ordet ”gräddfil”. Nyheter Idag har talat med båda två.
Totalt 20 nya bostadsrätter står snart klara för inflyttning i området Elfdalen i det skånska samhället Klippan. Kommunen hyr bostäderna av företaget Acrinova och kommer erbjudas i första hand till de kommunplacerade flyktingar som redan finns i Klippan och som väntas komma nästa år. Detta har kommit att bli föremål för en mycket infekterad debatt mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i kommunen, något som stod klart när frågan diskuterades i kommunfullmäktige i tisdags kväll. Det berättar tidningen Helsingborgs Dagblad.
Ordet ”gräddfil” är en av stridsfrågorna
Nyheter Idag har talat med både Therese Borg från Sverigedemokraterna och Bert-Inge Karlsson från Kristdemokraterna. Båda två sitter i fullmäktige och de är minst sagt oense om hur politiker ska hantera flyktingfrågan, såväl i stort som i smått. Borg menar att kommunens agerande skapar en gräddfil åt migranterna eftersom de inte behöver stå i bostadskö, men den argumentationen tycker Karlsson är helt uppåt väggarna.
– Jag tycker det är oetiskt att använda det begreppet när det handlar om att ge människor som är maktlösa och som är i en väldigt underpriviligerad situation ett boende. Att använda det är ett fullständigt galet begrepp i sammanhanget. Antingen väljer man att bortse från hur det ser ut i världen, eller ännu värre, att man inte bryr sig, säger Karlsson till Nyheter Idag.
Men Therese Borg står på sig om att det i själva verket handlar om en gräddfil för migranterna. Hon menar att istället borde bostäderna ingå i kommunens kösystem och att migranterna istället för göra som övriga kommuninvånare och helt enkelt vänta på sin tur till en bostad.
– Man ser ju mycket skriverier på Facebook. Folk är på ren svenska fly förbannade. Det finns många ungdomar som bor hemma och som söker något litet att flytta in i som en bra början. Man kan inte flytta hemifrån och söka något större för det har man inte råd med. Och det handlar om små marklägenheter som kanske hade varit aktuellt för dom som ska flytta hemifrån och dom blir alltså inte erbjudna om det inte är så att de nyanlända tackar nej.
Karlsson: SD insinuerar att invandringen är alldeles för stor
Men det stannar inte bara vid ordet ”gräddfil”. Synen på invandringen till Sverige skiljer sig så pass mycket mellan Bert-Inge Karlsson och Therese Borg att de har svårt att ens komma överens om en korrekt problembeskrivning.
– Jag reagerade på att Therese Borg målade upp som att vi har ett land, med en extraordinär bostadsbrist, hur det då är möjligt att vi ska ta emot så otroligt många. Hon återkom till den typen av insinuationer, som inte påstår att hela världen är på väg hit, men där det insinueras att det något åt det hållet som kan ske.
Men resonemanget om att Sverige inte kan hjälpa de människor som tar sig hit på grund av bostadsbrist ger inte Karlsson mycket för.
– Det är länder som nästan inte har några lediga bostäder alls som tar emot de allra flesta antalet flyktingar. Det är ett faktum i sig. Det perspektivet ska man ha.
Ett annat argument är att kommunen har fått pengar från staten som är till för att stärka upp ekonomin med syftet att underlätta för mottagandet av nya invånare. Även detta är en omständighet som Karlsson trycker på.
– Kommunerna har fått tillskott, både klumpsumma och annat, för att på något vis ta hand om de tilldelningar som vi har fått.
Oavsett vad politikerna lokalt tycker kan kommunen inte göra annat än att försöka ordna boende åt de migranter som anländer till en kommun. Karlsson poängterar att även om kommunfullmäktige skulle gå på Sverigedemokraternas linje och låta bostäderna bli en del i bostadskön, skulle kommunen fortfarande vara tvungna att hitta bostäder till de nya invånare som invandrat till kommunen.
Men Therese Borg vill se en linje där Klippans kommun istället prioriterar de invånare som redan bor i kommunen. Vad gäller de nyanlända migranterna tycker hon att det är en fråga som får lämpas över på de som beslutat att ta emot människorna – oavsett vad kommunallagarna säger.
– Jag menar att den frågan bör bollas tillbaka till regeringen och Migrationsverket. De får agera bäst de vill om de inser att de ger kommuner en omöjlig uppgift, säger hon.
Ifrågasätter SD-engagemanget för flyktingar på plats
Men diskussionen kom även att bli mer ideologisk. Borg argumenterade med SD-linjen om att det är bättre att hjälpa människor i närområdet istället för att ha en hög invandring till Sverige. Argumentet bygger på att man för samma pengar kan hjälpa många fler på plats för samma pengar som det kostar på hemmaplan. Men även där är Karlsson frågande till om Sverigedemokraterna verkligen är så engagerade i frågan som de påstår att de är.
Han berättar att för ett år sedan, när frågan diskuterades, lovade en SD-ledamot i Klippans kommunfullmäktige att SD minsann skulle börja engagera sig mer aktivt i att hjälpa människor på plats.
– De skulle komma tillbaka för att utmana oss övriga politiker för att på ett konkret sätt visa att de vill stödja på plats. Jag välkomnade det och vi omfamnade varandra mentalt efteråt. Jag frågade Therese Borg, vad har hänt? Jag har inte hört ett skit om det.
När Nyheter Idag talar med Therese Borg känner hon väl till vad Bert-Inge Karlsson syftar på. Men hon håller inte alls med om att SD skulle ha antagit någon sådan utmaning. Däremot medger hon att efter fullmäktige hade det förekommit samtal mellan Bert-Inge Karlsson och ledamöter från SD om eventuella projekt för att hjälpa på plats, men hon är helt säker på att inga löften från SD gavs.
– Bert-Inge lade ut en utmaning i en debatt om rumänska tiggare om att hjälpa de utsatta. I själva debatten fick han ingen bekräftelse på den utmaningen från någon av våra ledamöter, säger Therese Borg.