133 hedersförtryckta kvinnor vittnar om vad de fått utstå i Sverige
SVERIGE Våldtäkter, ”oskuldsoperationer” och grovt kvinnohat. Nu vittnar 133 hedersförtryckta kvinnor, via uppropet #underytan, om vad de fått utstå.
– Det finns människor i Sverige som är födda här men lever ett helt annat liv än de flesta, säger initiativtagaren Galaxi Elias som kom till Sverige från Syrien 2011.
I spåren av #metoo kommer nu upproret #underytan bestående av berättelser från 133 hedersförtryckta kvinnor i Sverige. Det skriver SVT.
Berättelserna innehåller våldtäkter och grovt kvinnohat.
”Han våldtar, förnedrar och misshandlar mig. Han är beroende av porr och vill testa det han ser på mig. En gång berättade jag till en släkting för att jag var desperat och så nere. Jag trodde att hon skulle hjälpa mig, men jag blev utskälld. Hon sa att det här var en familjeangelägenhet och att mannen har rätt till sin frus kropp. Att bara ouppfostrade kvinnor snackar skit om sina män och skvallrar om sina sexliv”, berättar en kvinna via mejl till Galaxia Elias, en syrisk invandrare som ligger bakom upproret.
Syftet med upproret är att synliggöra hedersförtryckta kvinnors utsatthet.
– Det här handlar också om mänskliga rättigheter, att vi måste förbättra integrationen. Det finns människor i Sverige som är födda här men lever ett helt annat liv än de flesta, säger Galaxi Elias.
– Jag tror inte att någon har tänkt på de här kvinnorna, och att de kan tillhöra vilken bransch som helst.
Ett av vittnesmålen är från en hedersförtryckt kvinna som berättar hur en läkare erbjuder sig att ”operera henne till oskuld”, detta efter att hon blivit misshandlad av sin mor då läkaren och modern tror att hon haft sex med en man innan äktenskapet.
Hedersrelaterade brott växer i Sverige, i 12 av 21 län finns kommuner som vittnar om ökat antal ärenden eller som efterfrågar ökad kompetens på området.