15-åring döms för mordförsök på jämnårig

Bilder ur förundersökningen.
  • Onsdag 30 Dec 2020 2020-12-30
E-post 597

STOCKHOLM Efter skolan stötte en 14-årig pojke på tre jämnåriga gossar som gav sig på honom med sparkar och slag innan en av dem knivhögg honom djupt i bröstet. Två av gärningsmännen var inte straffmyndiga, men en 15-årig pojke döms nu för brottet.

Den 28 augusti blev en 14-årig pojke knivhuggen på väg hem från skolan i Solna i nordvästra Stockholm. Det var inte någon slump att det skedde. Gärningsmännen, två 14-åringar och en 15-åring, hade kontrollerat offrets schema och väntade på honom.

Under knivhot fördes den utsatte pojken till ett skogsparti där han omringades.

– Och sedan så kom han och puttade in, till mig så att jag ramlade och sedan lite slag och sedan så… och sedan så började de typ filma lite. Ja… filma lite i mitt ansikte och så och sedan så tog ena fram kniven och sedan började dra mot mitt, mot mina kläder alltså mot mitt lår och så, men blev ingen större skada. Och sedan puttade lite, så jag låg på marken och sedan en spark i huvudet och sedan ja… Och sedan så kom ju eh, hugget mot bröstet, berättar pojken i förhör.

Offret lämnades åt sitt öde när gärningsmännen flydde, men han lyckades ta sig till en väg där han hittades av en förbipasserande som ringde 112. Pojkens skador var livshotande, men tack vare snabba åtgärder kunde läkarna rädda honom.

Den moderate rksdagsledamoten Hanif Bali var inte sen med att twittra om händelsen, där han beskrev det som att pojken blev knivhuggen för att han inte ville lämna ifrån sig sin telefon när han blev rånad, men det var en spekulation tagen ur luften. Motivet har inte helt kunnat fastställas, men även om pojken blev av med sin plånbok med SL-kortet tycks rånet ha varit sekundärt. Målet var att utöva våld mot honom, även om det inte kunnat visas att någon annan än 15-åringen planerade att faktiskt använda kniven mot pojken.

15-åringen fälls nu för mordförsök. För en vuxen person hade det inneburit 10 års fängelse, vilket för 15-åringen innebär 16 månaders sluten ungdomsvård. Enligt en anteckning i hans telefon var den milda påföljden kanske väntad. De första raderna i texten lyder: ”Staba [knivhugga, reds anm] har blivit min drog / jag skiter i SIS jag har tid jag har råd”.

Läs även: Förnedringsrånare dömdes till ungdomsvård – vägrar ta sitt straff

Läs även: Kriminell 15-åring hade pistol från Regeringskansliet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag