15-åring häktad för skolattack i Eslöv: ”Skojade mycket om Hitler”

Källebergsskolan, Eslöv. Bild: Google maps
  • Måndag 23 aug 2021 2021-08-23
E-post

ESLÖV Under söndagen häktades en 15-årig elev som misstänkt för knivattacken på en skola i Eslöv där en lärare skadades allvarligt. Skolkamrater är förvånade över hur någon de känner som lugn och snäll kunde begå ett sådant dåd.
– Han skojade mycket om Hitler. Han gjorde nazisttecken och skojade mycket om det. Men det är många som skämtar om sådant på skolan, man tar det som ett skämt, berättar en elev för Aftonbladet.

Den 19 augusti attackerade en 15-årig elev en av lärarna på Källebergsskolan i Eslöv med en kniv. Läraren skadades allvarligt men överlevde .

Läs även: Uppgifter: Lärare knivhuggen på skola – 15-årig pojke med hjälm och skyddsväst gripen

15-åringen häktades under söndagen som misstänkt för mordförsök. Aftonbladet har intervjuat elever på skolan som kände förövaren som är förvånade över attacken.

– Han var rolig dagen innan. Han skämtade och var normal. Nästa dag kom han in till skolan och knivhögg läraren, säger ”Ali”, en god vän till gärningsmannen som egentligen har ett annat namn, för Aftonbladet.

Enligt Ali hade 15-åringen visat ett intresse för högerextremism och nazism innan attacken.

– Han skojade mycket om Hitler. Han gjorde nazisttecken och skojade mycket om det. Men det är många som skämtar om sådant på skolan, man tar det som ett skämt, berättar ”Ali” för Aftonbladet.

”Joseph” gick i mellanstadiet med den misstänkte förövaren och delar Alis uppfattning. Enligt Joseph var gärningsmannen inte var särskilt populär och höll sig gärna för sig själv.

– Jag trodde att det var någon tuff som hade gjort det. Men man vet aldrig. Han kanske ville göra sin röst hörd och visa att han finns här, säger Joseph.

Enligt vittnen var gärningsmannen inte ute efter att skada några elever utan endast lärare, rapporterar Aftonbladet.

– Han sa att vi skulle backa och att vi skulle akta oss. Han sa ”Jag vill inte skada er”, säger en flicka till Aftonbladet, och tillägger att det verkade som att han attackerade den första läraren som dök upp, vilket bekräftas av ett annat vittne.

– Han var bara fokuserad på läraren. Han gick snabbt fram till honom och högg honom i magen, säger en pojke.

15-åringens försvararsadvokat Leif Persson  menar att pojken agerade under psykotiskt tillstånd och därför inte löper risk att undanröja bevis eller kommer fortsätta att begå brott.

Domare vid Lunds tingsrätt beslutade trots detta att 15-åringen skulle hållas häktad tills vidare med restriktioner.

15-åringen nekar till försök till mord men erkänner sig skyldig till grov misshandel.

Läs även: Åtal för attack mot busschaufför: ”Du är inte muslim, jag kan göra vad jag vill”

Läs även: Knivhögg skolkamrat i ryggen – får 110 timmars ungdomstjänst

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag