46 döda i våldsamma protester i Irak

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 4 okt 2019 2019-10-04
E-post 78

De våldsamma protesterna i Irak, som började på tisdagen, har spritt sig över landet och eskalerat. På fredagen hade sammanlagt 46 personer dödats i flera städer sedan protesterna inleddes, och den shia-dominerade regeringen får kritik från den mäktiga shiitiska prästerskapet.

46 personer har dödats under de senaste dagarnas våldsamma protester i Irak, rapporterar Reuters. Minst hälften ska ha dödats under de senaste dygnets våldsamma demonstrationer.

Protesterna i Irak började i tisdags, och har spridits över landet och eskalerat till synes spontant, utan att stödjas av någon grupp eller något parti.

Säkerhetsstyrkor har öppnat eld mot folkmassor som i vissa fall besvarat elden. Hundratals människor har skadats, både demonstranter och poliser.

Enligt uppgifter från polis och sjukhus till Reuters ska 18 personer ha dödats i Nassiriya i södra Irak, 16 i huvudstaden Bagdad, samt fyra var i städerna  Amara och Baquba. Dödsfall ska också ha rapporterats från städerna Hilla och Najaf.

Utegångsförbud har införts i flera irakiska städer, och myndigheterna har stängt vägar in till Bagdad från norr och nordväst, samtidigt som förstärkningar skickas till Bagdads tätbefolkade östra del. Förstärkningar har även skickats till staden Nassiriya där det värsta våldet ägt rum.

Läs även: Oro sprider sig efter mord på fyra kvinnor som trotsat konservativa muslimer i Irak

Våldsamheterna är de värsta i Irak sedan den islamiska staten besegrades 2017, och premiärminister Abdul Mahdi, som hör till det shiitiska etablissemang som dominerat Irak sedan Saddam Husseins fall 2003, försökte lugna demonstranterna i ett tv-tal natten till fredag.

– Vi lever inte i elfenbenstorn, vi går med er på gatorna i Bagdad, försäkrade premiärministern i sitt tal och lovade att de fattigas löner skulle diskuteras av regeringen.

Protesterna, som riktar sig mot korruption och fattigdom, sammanfaller med den shiitiska pilgrimsfärden Arbaeen som de senaste åren lockat 20 miljoner besökare, vilket gör den till den största sammankomsten i världen.

På grund av oron i Irak har Iran stängt gränsen för iranska pilgrimer, och en iransk tjänsteman skyllde oron i grannlandet på Israel och USA.

Men i Iran verkar det mäktiga shiitiska prästerskapet ta demonstranternas sida. I ett ovanligt uttalande säger Stor-Ayatollah Ali al-Sistani, vars ord är lag för många irakiska shiiter, att våldet måste upphöra, men också att regeringen ska lyssna på demonstranternas krav.

”Regeringen och de politiska sidorna har inte besvarat folkets krav på att bekämpa korruption eller uppnått någonting på marken. Parlamentet har det största ansvaret för det som händer” har al-Sistani skrivit i ett uttalande som lästes upp av hans representanter under en bön.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag