5 tips för dig som vill låna utan UC

  • Fredag 1 jul 2022 2022-07-01
E-post 0

5 tips för dig som vill låna utan UC

Vanligtvis när man ska teckna ett lån så görs det en så kallad kreditupplysning på låntagaren. Kreditupplysningen ska kontrollera vad du har för ekonomiska förutsättningar för att kunna betala tillbaka ditt lån. Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag, och när du ansöker om lån utan UC så använder långivaren alltså ett annat företag istället för UC.

Men det finns sätt att låna utan att UC gör en kreditupplysning – då gör ett annat kreditupplysningsföretag det istället. Bisnode eller Creditsafe är två kreditupplysningsbolag som ofta används till detta. De sparar heller inte ansökningarna i sitt register och då kan de heller inte kartlägga din ekonomiska situation.

Oftast handlar det då om att ta ett snabblån, och beloppen brukar ligga på mellan 1000 och 50 000 kronor. Det finns också möjlighet att ta större lån i form av privatlån utan UC, men de är mer sällsynt förekommande. Om du har till exempel betalningsanmärkningar så är chansen betydligt större att andra kreditupplysningsföretag godkänner din lånansökan, då kraven på låntagaren ofta inte är lika hög. Du får i regel också pengarna inom kort tid. Det finns även möjlighet att ta kontokreditlån utan UC.

Den största anledningen till att man väljer att ta ett lån utan UC är att man vill undvika att samla på sig UC-förfrågningar, alternativt sprida ut sina kreditprövningar hos olika kreditupplysningsföretag istället för enbart UC. Lån utan UC brukar ofta gå till mer brådskande ekonomiska situationer såsom hyra, bränsle eller till en mindre renovering.

Här är 5 saker som kan vara bra att tänka på om du har tänkt ta ett lån utan UC.

  1. Jämför alltid innan du ansöker

Något av det viktigaste att göra innan du tecknar ett lån utan UC är jämföra olika långivares villkor och räntor. Det kan komma att se väldigt olika ut i vad de olika långivarna erbjuder och räntorna kan variera rejält. Om du tar första bästa långivare finns risken att du går miste om bättre erbjudanden och lägre räntor.

  1. Se upp för otydliga villkor

Om du är en sådan som vanligtvis skummar dig igenom avtal, så är det väldigt viktigt att du inte gör det när du ska teckna ett låneavtal. Läs igenom lånevillkorlen noggrant så att du inte missar några finstilta detaljer. Kolla efter vilken ränta du får, när lånet skall vara betalt och om det tillkommer några extra avgifter utöver räntan.

  1. Låna inte mer än du behöver

Att låna pengar ska alltid göras med försiktighet och hänsyn. Tänk därför över noggrant hur mycket du behöver låna för att klara den ekonomiska situationen, och låna inte mer än så. Kom ihåg att ju mer du lånar, desto högre totalkostnad får du – du ska kunna betala tillbaka lånet inom kort. Många snabblån (som inte kräver UC) har en kortare löptid, vilket betyder att du kommer behöva betala av lånet inom en kortare tid.

Så – se över dina kostnader och se till att du inte lånar mer än vad du behöver och klarar av att betala.

  1. Välj lån med UC om möjligheten finns

Lån som tecknas med UC är i regel billigare och har bättre villkor än vad snabblån och kontokrediter har (som då inte har UC som kreditupplysningsföretag) och därför är det allra bäst att välja lån med UC om möjligt. De alternativa låneformerna har valt andra kreditupplysningsbolag då det generellt är mer kostsamt och därför lönsamt för dessa långivare. I längden är det alltså bättre för dig som låntagare att välja ett lån med UC.

  1. Ett lån ska vara sista utvägen

Idag finns det flera olika sätt att ta lån på, och somliga är mer lättillgängliga än andra. Idag kan du ta lån nästan oavsett vad för ekonomiska förutsättningar du har och du får snabbt in pengarna på kontot.

Att det finns flexibla lånealternativ är toppen – särskilt om det är en akut situation. Men på grund av lättillgängligheten så kan det lätt gå överstyr. Kanske lånar man pengar när man egentligen inte borde (till exempel för lyxkonsumtion) eller så lånar man mer än vad man behöver. Att ta lån som man inte kan betala tillbaka kan ge allvarliga konsekvenser och kan i längden förvärra din ekonomiska situation.

Så vi vill påminna om att lån, oavsett om det är ett lån med UC eller inte, ska vara den absolut sista utvägen. Ett lån ska tas enbart vid noggrant planerade utgifter (såsom renoveringar) eller om det uppstått en ekonomisk nödsituation som inte kan lösas på något annat sätt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag