62-årig kvinna kan knappt gå – inte tillräckligt dålig för sjukpenning

Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 7 Nov 2018 2018-11-07
E-post 253

ÄLMHULT Efter många arbetsintensiva år i vården har Edit Köble, 62, skadat ryggen och efter en misslyckad operation kan hon knappt gå. Försäkringskassan nekar henne sjukpeng då de anser att hon inte är tillräckligt sjuk.

Edit Köble från Älmhult berättar att hon bland annat lider av ett diskbråck i ländryggen och spinal stenos.

För några år sedan opererade hon ryggen, ett ingrepp som slutade med nervskador. Operationen orsakade svårigheter med att röra sig samt känselbortfall i arma och ben, uppger Expressen.

En andra operation skulle kunna åtgärda Köbles problem. Men det existerar inga garantier för att ingreppet kommer att lyckas. Detta gör Köble rädd och hon vill inte genomgå en sådan operation.

– Jag vill inte göra en sådan operation igen, jag är jätterädd för att jag ska bli förlamad, säger hon till Expressen.

Försäkringskassan anser dock att en framgångsrik operation kan göra Köble redo för arbetslivet igen. På grund av detta väljer de att neka hennes ansökan om sjukpeng. Ett beslut som även Förvaltningsrätten anser rimligt.

”Förvaltningsrätten finner därför i likhet med Försäkringskassan att de besvär som Edit Köble har enligt det medicinska underlaget inte kan anses vara av den omfattningen att hennes arbetsförmåga stadigvarande är nedsatt med minst en fjärdedel i förhållande till arbete på hela arbetsmarknaden, inklusive ett skyddat arbete eller ett arbete med lönebidrag”, skriver rätten i sitt beslut som Smålandsposten tagit del av.

– De tycker helt enkelt att jag inte är tillräckligt sjuk, säger Edit som har läkarintyg på skadorna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag