Barnpsykiater om de apatiska: ”Vi i vården har bidragit till grav barnmisshandel”
Det var rejäla doser självkritik när barnpsykiatern Sven Román gästade TV4-programmet Malou efter tio. Detta efter att Anahit Arakelyan berättat om tiden då hon tvingades av sin pappa att spela apatisk.
Efter avslöjandet i magasinet Filter om att barn tvingats av sina föräldrar att spela apatiska för att familjen ska få uppehållstillstånd i Sverige har debatten gått varm i både etablerade och sociala medier. En av huvudpersonerna som träder fram i Filter-reportaget är Anahit Arakelyan som tvingades spela apatisk av sin pappa.
I en intervju i TV4-programmet Malou efter tio berättar Arakelyan om tiden som apatisk och därefter kommenteras hennes berättelse av barn- och ungdomspsykiatern Sven Román och av journalisten Hanne Kjöller.
Och det är hårda ord från Román som är märkbart tagen efter Arakelyans vittnesmål.
– Vi i vården har bidragit till grav barnmisshandel i femton års tid, säger han.
Román: ”Frågan kidnappades”
Debatten om de apatiska är långt ifrån ny. Journalisten Gellert Tamas har tidigare gjort ett reportage om ämnet för Uppdrag Granskning och han har även skrivit en bok. Enligt Gellert Tamas gick det då inte hitta stöd för att barnen tvingades spela apatiska, men det menar Román är felaktigt.
Istället menar Román att det handlar om något sorts aktivism med politiska förtecken.
– Frågan kidnappades. Svenska barnläkarföreningen hade en arbetsgrupp för flyktingbarn, den startade 2002. Personerna i den gruppen motarbetade fullständigt att det skulle kunna vara tal om något annat än sjukdom. Dom blev en oerhört stark lobbygrupp.
Samtidigt fanns det kritiska röster som menade att det inte kan uteslutas att barn tvingas till att bli apatiska. Detta misstänkte även Román, men eftersom han var i början av sin karriär som blivande barnpsykiatriker vågade han inte ta den debatten offentligt.
– Jag hade blivit sågad längs med fotknölarna om jag hade gått ut offentligt, berättar han.
Sandstig och Tamas kritiserar varandra
Efter reportaget i Filter har flera röster trätt fram i debatten som menar att simulering, där föräldrar tvingar barnen vara apatiska, är en rimlig förklaring till sjukdomstillståndet. Samtidigt har Gellert Tamas mött mycket hård kritik, inte minst från journalisten Ola Sandstig som författat Filter-reportaget.
Enligt Sandstig har Tamas tidigare varit oärlig och inte redovisat omständigheter som talar för simulering. Tamas å sin sida riktar en liknande kritik i Dagens Nyheter där han ifrågasätter Sandstig.
Ett av argumenten från Tamas är att Filter berättar om några få fall där de apatiska barnen i vuxen ålder berättar att de tvingades – men att det inte säger något om det stora flertalet.
Emellertid får Sandstig stöd från Sven Román som även han riktar kritik mot Gellert Tamas.
– Gellert Tamas skriver att det är 0,2 procent. Nej, det är minst tio procent, säger Román som berättar att han själv mött flera apatiska barn och pratat med mängder av kollegor inom vården.
Filter-journalisten Ola Sandstig arbetar med en bok tillsammans med undertecknad Chang Frick. Boken handlar om ”Fake News” och mediegranskning. Nyheter Idag har sökt Gellert Tamas för en kommentar.