Blev vittne till sexövergrepp – Valde att filma i stället för att ingripa
USA Inför flertalet vittnen gav sexförbrytaren sig på den unga sovande kvinnan på tunnelbanan. Men ingen ingrep, i stället filmades hela dådet med mobilkamera och lades upp på Internet.
Den 20:e oktober 2012 var amerikanskan Elisa Lopez på väg till Manhattan för att träffa sin pojkvän. Slutkörd efter att ha besökt en fest timmarna innan somnar hon snabbt på tunnelbanan.
Efter att Elisa somnat smyger sig dock en för henne okänd man fram och sätter sig bredvid henne. När han tror att ingen ser för han upp sina fingrar mellan den unge Elisas ben och börjar smeka henne. Elisa vaknar inte förrän han även försöker kyssa henne i ansiktet. Chockad tar hon sig snabbt därifrån.
Enligt vittnesuppgifter befann sig ett stort antal personer i tågvagnen men ingen ingrep. Vad en av åskådarna istället gjorde var att snabbt plocka upp sin mobilkamera för att filma.
– Det var tio andra personer på tåget som inte gjorde någonting. Jag var den som gjorde mest, förklarade mannen med mobilkameran i ett försvarstal på Youtube.
Efter att den unge mannen filmat den sexuellt ofredade Elisa och laddat upp materialet på Internet möttes han av massiv kritik på amerikanska sociala medier. Själv menar han dock att han gjorde vad han kunde och att han vara orolig för sin egen säkerhet.
Det var också på Internet som Elisa själv såg videon av sig själv för första gången. På en amerikansk porrsajt.
– Jag trodde inte mina ögon. Det kunde inte vara jag. Jag mådde dåligt. Jag ropade, skrek. Jag var hysterisk, berättade Elisa för Cosmopolitan i julas.
Efter två år av trögt polisiärt arbete, där Elisa själv arbetade gediget online för att hitta förövaren, lyckades man identifiera sexförbrytaren och gripa honom.
Avsaknad av civilkurage är ett utbrett problem
Faktum kvarstår dock att det inte på långa vägar hade behövt ta två långa år, bara någon hade ingripit istället för att stå och titta på.
Filmen på Elisa, som på bara ett par veckor blev viral, är bara ett av många exempel på där vittnen till brott och olyckor verkar oroa sig mer för Youtube-klick än för sina medmänniskor.
Även om det är vanligt förekommande i USA, är det inte uteslutande ett amerikanskt problem.
I mars i år skrev yttre befäl Johan Säfström, stockholmspolisen bakom twitterkontot YB Södermalm, om ett tragiskt självmord som filmats av en förbipasserande.
Igår fick en ung man nog och ändade sitt liv. En bilförare stannade och filmade. Snälla, gör inte det! Det är tillräckligt svårt som det är.
— YB Södermalm (@YB_Sodermalm) March 5, 2015
Den 29:e december 2014 filmades även en grov misshandel av två tonåringar i Skurup. Ingen ingrep, men kamerorna rullade.
– Det här är oerhört märkligt att en av de män som ska ha varit med vid misshandeln står och filmar hela händelsen med sin mobil i stället för att ingripa, sa biträdande närpolischef i polisområde Österlen, Patrik Ahrlin, till Skånskan då.