SVT gör ett inslag om muhammedkarikatyrer – Väljer att pixla karikatyren
MALMÖ SVT Sydnytt sände under dagen ett inslag om Malmö högskola och hur någon satt upp den välkända Muhammedkarikatyren på en av lärosätets anslagstavlor. Public service-kanalen valde dock att censurera bilden som inslaget handlade om.
I ett inslag i SVT Sydnytt berättas om hur någon börjat sätta upp religiösa karikatyrer på anslagstavlor på Malmös högskola. En av bilderna som lyfts fram i inslaget är den danske karikatyrtecknaren Kurt Westergaards numera kända avbildning av den muslimske profeten Muhammed med en bomb på huvudet.
När SVT Sydnytt i inslaget ska visa ett fotografi av Muhammedkarikatyren på anslagstavlan har man valt att censurera Muhammeds ansikte. Profetens bomb är dock fullt synlig och det råder således inget tvivel om vilken bild det är som döljer sig bakom public service-kanalens pixlar.
Tycker det är viktigt att kommunicera att mångfalden bidrar till Sverige
Studenter på skolan har reagerat kraftigt och enligt SVT Sydnytt är händelsen anmäld till högste administrative chefen vid högskolans fakultet för lärande och samhälle, Anders Linde-Laursen. Denne har i sin tur uppmanat all personal på skolan att även i fortsättningen anmäla liknande händelser. Genom att arbeta tillsammans med skolans studentkår förklarar dekanen för SVT Sydnytt att han även vill kunna kommunicera att ”mångfalden bidrar till Sverige.”
För högskolans lektor, Laid Bouakaz, har händelsen emellertid inte kommit som en överraskning.
– När jag hörde om händelsen tänkte jag att det ligger i tiden. Just nu pågår många diskussioner om islamofobi och antisemitism, all möjlig form av rasism. Det var inte oväntat att det skulle hända här, säger Laid till SVT.
Från elevhåll har man bland annat mött vad SVT kallar för ”trakasserier” med små Muhammedcitat och baklawabakelser.
Eleven Lina Abu Zarour tror att den eller de som satt upp karikatyrerna bara är ute efter att skrämma andra elever och personal, och att det i grund och botten handlar om okunskap.
– Många människor är rädda för att lära sig något nytt eller bara veta lite mer om till exempel islam. Du kan inte bara döma en bok på omslaget, säger hon till SVT Sydnytt.
Nedan kan ni se hela inslaget.