Bättre Pisa-resultat för svenska elever – när nyanlända utelämnas
SVERIGE På tisdagen jublade regeringen över att svenska elever presterar allt bättre enligt den nya Pisa-undersökningen. Men resultaten ska tas med en nypa salt då 11,1 procent av eleverna exkluderades från undersökningen – i huvudsak för att de är nyanlända.
Expressen rapporterar att resultaten i den senaste Pisa-undersökningen mottogs med stor glädje av Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson samt utbildningsminister Anna Ekström (S) på tisdagen.
– Pisa 2018 visar att kunskaperna går upp i samtliga ämnen som mäts i Pisa. Sverige ligger nu ordentligt över OECD-snittet i alla ämnen. Detta samtidigt som den svenska skolan har tagit emot rekordmånga nyanlända elever, har en stor lärarbrist och har utökat elevkullarna väldigt mycket, sade Ekström på en presskonferens.
– Det här är ett styrkebesked. Svensk skola står stark.
Även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) slog sig för bröstet på Twitter.
Roligt att se att svensk skola presterar allt bättre! Förra mandatperioden satsade vi mycket på skolan, och byggde ut med ytterligare 31 000 anställda. Det ger resultat! https://t.co/HAjMfj1lnD
— Morgan Johansson (@johanssonmorgan) December 3, 2019
Men frågan är om resultaten verkligen ger en rättvisande bild av läget i den svenska skolan. Enligt Pisas regler ska vissa elever nämligen undantas från undersökningen. Det handlar om elever som inte kan delta på grund av funktionsnedsättning eller som inte kan svenska tillräckligt bra.
I den nya undersökningen har hela 11,1 procent av den så kallade målpopulationen exkluderats. Det kan jämföras med att 5,7 procent exkluderades när studien gjordes 2015, och att genomsnittet för OECD-länderna nu ligger på 4 procent.
Med 11,1 procent har Sverige den största andelen exkluderingar av alla länder i hela Pisa-studien. Enligt Skolverket beror det framför allt på invandringen.
”Det finns […] goda skäl att tro att den ökade graden av exkludering mellan 2015 och 2018 i huvudsak beror på en ökad andel elever med begränsad erfarenhet av svenska språket. Detta på grund av de migrationsströmmar som den stora flyktingkrisen 2015 gav upphov till och som syns i statistiken över nyanlända i svensk skola.”
Läs även: Kritikstorm mot Livsmedelsverket – tycker att män ska äta mindre kött
Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin beskriver rapporten som sorglig läsning.
– De här elva procenten är i klassrummen varje dag och ska också gå ut svensk skola med fullständiga betyg. Då kan man inte presentera det här som ett bra resultat, säger hon till Expressen.
– Det går inte att slå sig för bröstet och tycka att den här Pisa-rapporten är positiv läsning. De barn som är i mest behov av hjälp får den inte. Vi har alla ett gemensamt ansvar att det har blivit så här i Sverige, men också ett gemensamt ansvar att lösa problemen. Det här är en tragedi som kommer sluta i förskräckelse om vi inte får ordning på svensk skola.
På Twitter har även den tidigare riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) kommenterat.
11 % av Sveriges elever deltog inte i PISA, högst andel av länder i världen. De kunde inte svenska tillräckligt bra. Ett bevis på Världens mest generösa migrationspolitik.
— staffan danielsson (@staffand) December 3, 2019
Läs även: Westerholm: ”Moderaterna har ingen krisinsikt”
Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.