Iransk kvinnorättskämpe sågar Sveriges ”feministiska” regering: ”Borde självklart inte bära slöja”
SVERIGE/IRAN Den iranska kvinnorättskämpen Shaparak Shajarizadeh tvingades fly sitt land efter att ha visat sig utan slöja offentligt. Nu levererar hon hård kritik mot Sveriges ”feministiska” regering för att ha burit slöja vid ett statsbesök 2017.
– De hjälpte definitivt inte i kampen mot kvinnoförtryck i Iran, säger hon.
Svenska Dagbladet har intervjuat Shaparak Shajarizadeh, som tidigare utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika kvinnor av BBC och nyligen fick ta emot pris för sin kamp för kvinnors rättigheter.
Shajarizadeh kom på kant med den islamistiska regimen i Iran efter att ha tagit av sig sin slöja offentligt. Nu lever hon i exil och riskerar ett långt fängelsestraff om hon återvänder.
När den svenska regeringen gjorde ett besök i Iran 2017 bar dåvarande handelsminister Ann Linde (S) och övriga kvinnor i delegationen slöja. Shaparak Shajarizadeh tycker att det var ett märkligt beslut av en regering som kallar sig feministisk.
– Skandalöst. Om de verkligen bryr sig om kvinnors rättigheter borde de självklart inte bära slöja. Det är ju själva symbolen för förtrycket, säger hon.
– Många iranska kvinnor var chockade över att de svenska ministrarna hade slöjor och bugade inför regimen. De hjälpte definitivt inte i kampen mot kvinnoförtryck i Iran.
Ann Linde har försvarat sig med att det är lag på slöja i Iran. Utan slöjan skulle det inte bli några samtal.
– Struntprat. Om Iran hade vägrat ta emot en svensk minister utan slöja hade det varit värst för regimen. Då hade världens strålkastare riktats mot Iran som ställts i skamvrån. Nej, Sverige måste leva som de lär om det ska vara en feministisk regering, säger Shajarizadeh.
Läs även: Margot Wallström skakade inte hand med Irans utrikesminister: ”Det gör vi aldrig”
Läs även: Sara Omar: Jag täcker inte mitt hår i en moské
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.