Margot Wallström skakade inte hand med Irans utrikesminister: ”Det gör vi aldrig”

Faksimil: Aljazeera
  • Tisdag 20 aug 2019 2019-08-20
E-post 2081

STOCKHOLM Utrikesminister Margot Wallström (S) har fått stenhård kritik för att hon tar emot den iranska diktaturens utrikesminister Javad Zarif. När hon fick frågan om hon och Zarif tog i hand svarade hon: – Det gör vi aldrig, vi skakar inte hand, sade Wallström till Expressen. Andra toppolitiker tar hon däremot i hand.

Under tisdagen och onsdagen är Margot Wallström värd för Javad Zarif, utrikesminister i den shiamuslimska diktaturen i Iran.

När den socialdemokratiska handelsministern Ann Linde 2017 träffade presidenten Rouhani följde man den islamistiska seden och lagen i Iran och bar slöja.

– Det är deras lag, till skillnad mot i Saudiarabien där det inte är lag på att bära slöja. Jag ska åka till Saudiarabien i nästa månad och då kommer jag naturligtvis inte att bära slöja, sade Linde till TT.

 

Mot bakgrund av den svenska delegationens vilja att underkasta sig Irans regler har det funnits förväntningar på att Wallström skulle få Zarif att ta henne i hand. Bland annat har kvinnorättskämpen Maria Rashidi frågat Wallström om hon kommer se till att Zarif visar henne samma respekt som han visar män och skakar hennes hand.

Tidigare har Wallströms chef, statsminister Stefan Löfven yttrat att ”I Sverige så hälsar man på varann, man tar både män och kvinnor i handen”.

Men något handskakande blev det inte rapporterar Expressens profilerade reporter Niklas Svensson.

En snabb googling visar att Wallström tidigare skakat hand med den palestinske ledaren Mahmoud Abbas och Finlands dåvarande utrikesminister Timo Soini, samt USA:s utrikesminister Mike Pompeo. När Stefan Löfven träffade Irans president Hassan Rouhani skakade de hand.

Nyheter Idag söker Utrikesdepartementet.

Löfven

 

Det är inte första gången som Margot Wallström ifrågasätts. Förra hösten attackerade hon Jordan B Peterson. Hon är även portad från officiella besök till Israel och blev för några år sedan uppsatt på Simon Wiesenthalcentrets antisemitlista.

Läs mer: Margot Wallström på åttondeplats – Wiesenthals antisemitlista för 2016 är här

Här kan du läsa Maria Rashidis öppna brev till Margot Wallström:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag