Kievs nya försvarsdoktrin – Ukraina ska gå med i NATO
KIEV Ukraina vinner inte kriget i Donbass. I landets kommande säkerhetsdoktrin pekar man ut Ryssland som Kievs fiende och tar ett steg närmare medlemskap i Nato.
Medan Sverige skickar SOG till Kurdistan och debatterar den påstått snåla matransoneringen till FN-trupperna i Mali befinner sig Ukraina fortfarande i ett blodigt krig – ett krig man inte vinner.
På torsdagen presenterade Oleksandr Turchynov landets nya säkerhetsdoktrin, som inte bara pekar ut Ryssland som en faktisk fiende, utan även gör det klart att Ukraina siktar på ett medlemskap i militäralliansen Nato.
Enligt Turchynov, före detta president och nu ordförande för Ukrainas nationella säkerhetsråd, är Nato-medlemskapet den enda yttre tillförlitliga garantin för Ukrainas fortsatta självständighet, rapporterar Reuters.
Under ett möte i rådet förklarade Turchynov även att en integration med de europeiska och atlantiska staterna numera är en prioritet för styret i Kiev, och att man i framtiden kommer försöka koordinera sina militära styrkor och underrättelsetjänstens arbete med dess motsvarigheter i väst.
– För första gången i historien har en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, med kärnvapenförmåga, använt detta faktum för att skrämma det internationella samfundet, och även använt sin militära potential för att annektera och ta över landområden från ett annat europeiskt land, sa Turchynov under mötet.
Den nya säkerhetsdoktrinen blir officiell efter att president Petro Poroshenko undertecknat den.
FN-insats fortfarande ett frågetecken
Nato har tidigare öppnat för ett framtida medlemskap för Ukraina, något som idag dock är en omöjlighet till följd av den väpnade konflikten i landets östra delar.
Ett Nato-medlemskap idag skulle även riskera att dra in hela Europa i en eskalerande konflikt med Moskva.
I stället har man på vissa håll börjat föra diskussioner om en eventuell FN-insats på ukrainskt territorium. EU-landet Polen har, troligtvis till följd av sitt eget utsatta läge vid en utökad rysk operation i Ukraina, visat sig väldigt positiva till en sådan insats, rapporterar Sputnik News.
Inom övriga Nato, och även i Ryssland, har förslaget i stället bemötts med försiktighet. En internationell insats skulle självfallet kunna påskynda freden i regionen, men även tippa över det eventuella militära övertaget åt någon av de stridande sidorna. Amerikanska FN-trupper öst om Dnepr eller en rysk motsvarighet väst om Donbass skulle försvåra för stormakterna att säkra sina strategiska intressen i regionen.