Historiskt möte mellan Obama och Castro
PANAMA För första gången på över 60 år har en amerikansk president suttit ned i ett officiellt samtal av sitt slag med sin kubanske motsvarighet. Framtiden ser ljus ut, men den regimen i Havanna kan komma att även i fortsättningen utgöra en stoppkloss för det kubanska folket
Under ett sydamerikanskt stormöte i Panama i helgen träffades Barack Obama och Raúl Castro för ett historiskt samtal. Mötet var ett resultat av flera år av tyst och försiktig diplomati där e båda ledarna försökt laga de sedan länge trasiga relationerna mellan USA och Kuba.
En återgång till det diplomatiska läge som existerade mellan de båda staterna innan Kalla kriget skulle ses som en utrikespolitisk seger för Obama, som länge och hårt kritiserats för sitt agerande i de allra flesta utrikespolitiska frågor – från Ukraina och Ryssland till Syrien och Iran.
– Jag tror att en det finns en stark majoritet i både USA och på Kuba som menar att vår förmåga att öppna upp handeln och möjliggöra resor och utbyten mellan vanliga människor kommer vara bra för det kubanska folket, förklarade Barack Obama under mötet, rapporterar Reuters.
Lång väg kvar
Allt är dock ännu inte guld och gröna skogar i den amerikansk-kubanska relationen.
Kuba är fortfarande en socialistisk diktatur som inte visat några tecken på att den är på väg att mjukna, och det amerikanska handelsembargot mot den lilla önationen är trots de fina orden som yttrades under mötet intakt.
– Med andra ord så är vi villiga till att diskutera allt men med tålamod, med mycket tålamod, förklarade Raúl Castro.
Havannas vilja att gå långsamt fram kan förklaras med att ett öppnat land även skulle vara ett land där medborgarna plötsligt kan ta till sig åsikter och idéer som inte alltid är positivt inställda till Castros regim.
Under veckan väntas Barack Obama be utrikesdepartementet att ta bort Havanna från USA:s terrorlista, något som kan bli nästa steg mot en harmonisering.
Efter det väntar striden om det omdiskuterade handelsembargot. För att få det att gå i graven måste Obama lyckas övertyga den av republikanerna kontrollerade kongressen. Ljus finns dock i tunneln då demokrater uttryckt förhoppningar om att man ska kunna få över mer libertarianskt hållna republikaner på sin sida i just Kubafrågan.