M: ”Får vara slut för Baylan och de andra att sitta på händerna”

Foto: Riksdagen/Europaportalen CC BY 2.0
  • Torsdag 23 apr 2020 2020-04-23
E-post

STOCKHOLM Sverigedemokraternas yrkande i riksdagen om att sätta press på regeringen om riktade stöd till företagen hade inte gått att få igenom på grund av Centern och Liberalerna. Det säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered som förklaring till att M röstade nej. – C och L är en del av regeringsunderlaget, säger han. Hjälmered tror dock att oppositionen kommer att kunna pressa regeringen att vika sig.

SD:s näringspolitiske talesperson Tobias Andersson var tuff i kritiken av Moderaterna efter att M avstyrkt ett yrkande från SD i näringsutskottet på torsdagen. Yrkandet handlade om att sätta press på regeringen om direkta stöd till företag. Något som både SD, M, KD, samt även Centerpartiet och Liberalerna sagt sig vara för.

Lars Hjälmered är näringspolitisk talesperson för Moderaterna. Han poängterar att partiet vill ha direkta stöd.

– Om man fortsätter att göra för lite kommer vi att få en situation där 100 000 människor inom kort kommer att förlora jobben, bli arbetslösa. Priset kommer att bli otroligt högt, säger Hjälmered och framhåller de tidigare lagda krispaketen från Moderaterna som nobbats av regeringen.

Jag tycker att det är bra att det är flera partier – däribland Sverigedemokraterna – som är för direkta stöd, säger Hjälmered.

Hans ger en förklaring till att man ändå röstade nej till SD:s förslag.

– Det är en fullt legitimt fråga. ”Varför röstar man nej”, kan man fråga sig. Det kan låta kantigt men vi vill bredda diskussionen. Det kan vi göra i finansutskottet. Vi vill gärna ha en diskussion om att också slopa arbetsgivaravgifterna.

Lars Hjälmered menar att möjligheterna att få igenom initiativet i näringsutskottet är sämre än i finansutskottet. För att få igenom ett initiativ i finansutskottet krävs det att Liberalerna byter sida. I näringsutskottet krävs det både C och L.

– C och L är tyvärr en del av regeringsunderskottet. Vi är de facto i underläge i utskottet. Att rösta för ett initiativ som ändå fälls kan vara ett sätt att berätta för allmänheten var de andra partierna står. Eller så kan man välja att försöka att hitta andra vägar framåt. Det fanns ingen chans i detta, säger Lars Hjälmered.

SD argumenterar att det är bråttom och att finansutskottets nästa ordinarie möte ligger långt fram i tiden, den 7 maj.

– Jag har inte koll på finansutskottets kalender. Det går att kalla till möten. Den delen är ett mindre problem, säger Lars Hjälmered.

Om det finns en majoritet i riksdagen för direkta stöd till företag. Varför blir det inte av? Hur förklarar du det för väljarna?

– Det kokar ner till att C och L valt att samarbeta med regeringen och är bundna till Januariöverenskommelsen. Hade de varit riktiga oppositionspartier och inte JÖK-partier hade vi kunnat få igenom det här stödet, säger Lars Hjälmered.

Vad tror du kommer att hända nu?

– Jag tror det är en tidsfråga innan regeringen kommer att ändra sig. De kommer att tvingas till det. Det får vara slut för Baylan och de andra att sitta på händerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag