Förre SD-toppen valobservatör i ryskt val på Krimhalvön
Just nu befinner sig den före detta SD-toppen Erik Almqvist på Krimhalvön i rollen som valobservatör i det ryska konstitutionella valet. Tidigare har han även besökt vallokaler i både Moskva och Sankt Petersburg. Men att resan kan uppfattas som mycket kontroversiellt är inget han bryr sig om. – Det är nästan lite i sig självt ett skäl för att åka hit, säger han till Nyheter Idag.
Det ryska konstitutionella valet handlar i korthet om att rösta antingen ja eller nej till en ny rysk konstitution. Om den nya konstitutionen blir verklighet, vilket mycket talar för, kommer nuvarande presidenten Vladimir Putin i teorin kunna sitta kvar ända fram till 2036.
En grupp valobservatörer inbjudna från den ryska sidan har besökt ett antal vallokaler och även blivit intervjuade i ryska medier. En av dem är den förre detta SD-riksdagsmannen Erik Almqvist som just nu befinner sig i Sevastopol på Krimhalvön, en stad som still stor del utgörs av en militäranläggning för den ryska flottan i Svarta havet.
Tidigare har han även besökt vallokaler i Moskva och Sankt Petersburg. Det är också första gången som Almqvist besöker Ryssland och det är många intryck, berättar han.
– Det är flera olika intryck. Jag förstår det här som ryssarna själva säger att Ryssland inte bara är ett land utan en hel kontinent. Jag har varit i flera städer, Moskva var stort och påminner om New York. Sankt Petersburg känns mer nordiskt och Krim känns mer som rivieran eller något liknande. Det är ett väldigt prydligt, rent och tryggt här. Det hade jag inte förväntat mig, man har hört hur det var för 20 år sedan.
Idag driver Almqvist den relativt nystartade internettidningen Exakt24 varför han i någon mån även besöker Ryssland med journalistiskt syfte.
– En annan sak som förvånar mig är att jag hade samtal med personer från rysk public service. En var mycket kritisk till regeringen och en annan var mer positiv. Det är mycket mer avslappnad debatt än vad jag hade väntat mig.
Du lär säkert få kritik för att du deltar som valobservatör, inte minst på Krim av alla ställen. Vad svarar du kritikerna?
– Det är nästan lite i sig självt ett skäl för att åka hit. Det faktum att man från svenskt och västerländskt håll försöker hålla Ryssland isolerat gör ju att det är ännu viktigare att åka hit.
En som redan uppmärksammat att Almqvist befinner sig på den annekterade Krimhalvön är Anton Shekhovtsov verksam vid Free Russia Foundation. Han är djupt kritisk till de personer som deltar som valobservatörer och menar att det är ett spel för att legitimera valet. Han länkar även till EPDE, European Platform for Democratic Elections, som beskriver de inbjudna valobservatörerna som högerextremister.
Almqvist å sin sida har redan publicerat en text på Exakt24 om det ryska valet. Där beskriver han hur utländska aktörer vill påverka rysk inrikespolitik, något som den nya konstitutionen sätter stopp för. Som fiender till Ryssland beskrivs korrupta oligarker, organisationen ”open russia” samt George Soros.
Men på frågan om inte Almqvist själv blir en bricka i ett korrupt maktspel, vilket Shekhovtsov menar, är det svårare att ge ett rakt svar.
– Jag kan inte bedöma hur det ryska samhället i stort fungerar. Jag kan bara bedöma det jag ser. Jag har varit i ett 50-tal vallokaler i flera olika städer och träffat mängder av valarbetare och väljare. Min bild är ändå att jag kan inte säga att jag sett några oegentligheter eller någon form av försök till valpåverkan.
– Sen får andra bedöma hur politiska maktspel sker i Ryssland, det kan inte jag bedöma eller uttala mig om här och nu.
Läs också: Den svenska diplomaten
Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.
När Nyheter Idag talar med den utsände valobservatören har han precis ätit och ska lämna för hotellet. Almqvist har varit drygt en vecka i Ryssland och planerar att stanna i två dagar till. På grund av coronapandemin pågår valet under en hel vecka för att undvika trängsel och smittspridning.
De ryska myndigheterna har dessutom testat Almqvist inte mindre än fyra gånger för eventuell coronasmitta.
– Det vart olika sorter. Det har varit blodprov, halsen och olika djup i näsan. Det visade att jag inte var smittad.
Litar du på ryska coronatester? Känner du dig trygg nu?
– Jag kunde inte känna mig tryggare, säger en glad Erik Almqvist.